Dah lama sangat rasanya tak buat puding roti ni,jadi semalam dok godek2 resepi kesukaan family ni , masih menggunakan resepi marbeles dari Chef Asma, tapi kali ni Liza ikut sukatan dr dapur Anna, terima kasih Anna n chef..kalau nak tengok resepi asal, boleh klik SINI ye...
RESEPI BREAD BUTTER PUDDING
Bhn2:
(A)
- 10 keping roti(secukupnya lebihkan pun takpe)
- 250g butter (*Ana letak anggaran je)
- 250g kismis
- serbuk kulit kayu manis-secukupnya shj
(B) Filling kastard /*separuh adunan
- 1 liter fresh milk / *500ml fresh milk
- 200g gula castor / *100g gula kastor
- 10 biji telur / *5 biji telur gred A
- 1 tsp esen vanilla / *1/2 sdt esen vanila
Cara2nya:
- Sapu acuan dgn butter & potong tepi roti(jgn di buang)
- Sapu roti ngan butter & susun roti dlm acuan.
- Setiap lapisan tabur kismis & serbuk kulit kayu manis
- Buat sehingga beberapa lapisan & tuangkan filling (bahan B).
- Letak butter pada lapisan terakhir dan biarkan adunan sebentar sehingga roti tu lembut.
- Bakar suhu 160 C sehingga masak guna cara steambaked.
Cara2 buat filling:
- Campurkan kesemua bahan
- Tuangkan keatas roti & biarkan roti lembut.
VANILA SOS
Bahan2 / * separuh adunan
(A)
- 1 liter fresh milk / *500ml fresh milk
- 200g gula kastor / *100g gula kastor
- 1/2 tsp esen vanilla / *1/4sdt esen vanila
(B)
- 40g custard powder /*20g tepung kastard
- 250ml air / *125ml air masak
Cara2nya:
- Panaskan bahan(A) sehingga mendidih
- Bancuh bahan (B) & campurkan ke dalam bahan (A)
- Masak sehingga pekat(jika terlalu pekat boleh dicampur air @ fresh milk sedikit)
No comments:
Post a Comment