Wednesday, August 27, 2014

Bread Butter Pudding...



Dah lama sangat rasanya tak buat puding roti ni,jadi semalam dok godek2 resepi kesukaan family ni , masih menggunakan resepi marbeles dari Chef Asma, tapi kali ni Liza ikut sukatan dr dapur Anna, terima kasih Anna n chef..kalau nak tengok resepi asal, boleh klik SINI ye...


RESEPI BREAD BUTTER PUDDING

Bhn2:
(A)
  • 10 keping roti(secukupnya lebihkan pun takpe)
  • 250g butter (*Ana letak anggaran je)
  • 250g kismis
  • serbuk kulit kayu manis-secukupnya shj
 (B) Filling kastard /*separuh adunan
  • 1 liter fresh milk / *500ml fresh milk
  • 200g gula castor / *100g gula kastor
  • 10 biji telur / *5 biji telur gred A
  • 1 tsp esen vanilla / *1/2 sdt esen vanila

Cara2nya: 
  • Sapu acuan dgn butter & potong tepi roti(jgn di buang) 
  • Sapu roti ngan butter & susun roti dlm acuan. 
  • Setiap lapisan tabur kismis & serbuk kulit kayu manis 
  • Buat sehingga beberapa lapisan & tuangkan filling (bahan B).
  • Letak butter pada lapisan terakhir dan biarkan adunan sebentar sehingga roti tu lembut. 
  • Bakar suhu 160 C sehingga masak guna cara steambaked.

Cara2 buat filling: 
  • Campurkan kesemua bahan 
  • Tuangkan keatas roti & biarkan roti lembut.





VANILA SOS
Bahan2 / * separuh adunan   
(A)
  • 1 liter fresh milk / *500ml fresh milk
  • 200g gula kastor / *100g gula kastor
  • 1/2 tsp esen vanilla / *1/4sdt esen vanila
(B)
  • 40g custard powder /*20g tepung kastard
  • 250ml air / *125ml air masak
Cara2nya: 
  • Panaskan bahan(A) sehingga mendidih 
  • Bancuh bahan (B) & campurkan ke dalam bahan (A) 
  • Masak sehingga pekat(jika terlalu pekat boleh dicampur air @ fresh milk sedikit)



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...