Friday, August 15, 2014

Mee Kari...


Sebenarnya ni mee kari yg Liza buat utk iftar Ramadan ari tu...hihii, lupa daaa nk masukkan entry kat sini...resepi masih mcm biasa yg pernah Liza buat, cuma kali ni Liza campak2 je lauk yang ada kat dlm peti..



RESEPI MEE KARI

Bhn2:

7 ulas bwg merah
2 ulas bwg pth
1 inci halia
1 senduk cili mesin
5 s/b serbuk kari daging
Fishball, fishcake - potong kecil
Tulang = dgg tetel - direbus dahulu - xletak
Santan secukupnya
2 tangkai daun kari
Air asam jawa

Bhn2 sampingan

250 gm mee - celur
Taugeh - celur
Tauhu - digoreng
Telur -direbus
Limau kasturi
Lada hijau - potong nipis




Cara buat kuah :

- tumbuk atau mesin bwg merah, pth dan halia
- tumis bhn2 tersebut dan masukkan rempah kari bersama cili mesin yg telah dibancuh dgn sdkt air
- bila dah garing, masukkan air asam jawa dan daun kari.
- pastikan betul2 garing, baru masukkan santan dan tulang bersama air rebusannya..
- bila dah mendidih, masukkan fishball dan fishcake.
- perasakan dgn garam dan sdkt srbuk perasa.
- bila tulang dah betul2 empuk, tutup api dan hidang bersama bhn sampingan..


1 comment:

Honey said...

Salam Kak Liza,

Woah.. terliur dah ni hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...