Friday, August 15, 2014

Donut Gebu tanpa telur...



Assalamualaikum wbt dan salam Jumaat utk semua kengkawan yg Liza sayangi...syukur alhamdulillah kerana kita masih diberi kesempatan utk bernafas di bumi Allah yg indah ini...

Pertama sekali Liza nak mengucapkan jutaan terima kasih pada sahabat alam maya Fina yg sudi berkongsi resepi donut ni...sahabat ni mmg tak pernah lokek mencurahkan ilmu kpd mereka yg bertanya, walaupun dia juga menggunakan resepi tersebut utk berbisnes...semoga Fina terus dilimpahkan rezeki yg murah dan diberikan kesihatan yg baik...Aamiin

Dengan izin Fina, Liza tempekkan resepi yg dishare tapi mcm biasa la, nak jugakkk derhaka....hihihi sori ye Fina




RESEPI DONUT GEBU

Bhn2:

1kg tepung gandum - Liza guna tpg high protein
1 bungkus yis kering - guna saf instant
175gm mentega
Secubit garam
4 s/b gula
4 s/b minyak yg telah digunakan -Liza guna minyak yg belum guna
600 ml air
1 s/k bread improver - Liza tambah
1 s/k baking powder - Liza tambah
1 s/k ovalette - Liza tambah



- satukan semua bhn kering KECUALI air dan  minyak.
- masukkan air sdkt2 sambil uli, lepas tu masukkan minyak dan uli hingga jadi doh..
- bulat2kan ikut saiz yg kita nak, tutup dgn kain hingga doh naik dalam 15-20 minit..
- buat lubang ditengah doh menggunakan jari yg dicelup minyak ( utk mengelakkan doh melekat) atau guna penutup botol mineral..
- panaskan minyak dan grg donut tadi hingga kekuningan dgn api sederhana besar..
- angkat dan sejukkan sebelum digaul dgn gula atau dicelup dgn coklat..




Donut ni mmg gebu n lembut, cuba tengok ...betul kan, I likeeeee..

1 comment:

rahel said...

Salam Liza...
rajin buat donut ea....best tu pekena hot chocolate..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...