Tuesday, September 3, 2013

Singgang Tulang...




Assalamualaikum wbt....menu wajib setiap kali raya haji kat Kelantan...ye la kan, menu yg cepat, simple dan tak muak...makan pulak dgn nasi panas2, pergghhhh mmg kompem bertambah2 lah...



RESEPI SINGGANG TULANG

Bhn2:
1 kg tulang / daging lembu - bersihkan
8 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang pth- hiris
1/2 inci halia - hiris
11/2 inci lengkuas - hiris
2 btg serai - ketuk
5 keping asam keping
1s/b ketumbar biji - tumbuk bg pecah2 jer
4 s/b cili mesin / lada solok
Garam, serbuk perasa

- masukkan tulang/ dgg ke dlm periuk bersama air secukupnya.
- masukkan bhn2 hiris, cili mesin, ketumbar biji, serai dan asam keping.
- bila dgg/ tulang dh empuk, masukkan garam dan serbuk perasa.
- bila dh sesuai rasa, blh la angkat.
- lauk ni sesuai dimakan panas2..





3 comments:

Gee® said...

Sedapnya lauk....

tun_telani said...

Salam kak liza.. tun xpandai makan ni.. biasa mkn singgang ikan je.

Unknown said...

Sedapnya....saya suka singgang daging ni...selalu buat..

Jemput singgah
www.haniqhanisalihah.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...