Thursday, July 11, 2013

Kung Pao Chicken / Ayam Gajus...



Satu lagi lauk yg memang jadi peberet family Liza, puas hati bila buat sendiri sbb kalau order kat kedai, macam2 komen, ayam sikit la, tak sedap la,  mcm2 komen keluar dr mulut juri...hihihi



Buat lauk ni kalau time sahur pun gerenti laku..makan pulak dgn nasi panas2..

RESEPI KUNG PAO CHICKEN/ AYAM GAJUS

Bhn2:

Bhn A:

  • 600 gm ayam
  • tepung jagung
  • garam
  • Bahan B
  • 100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
  • 30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
  • 2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
  • 4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
  • 1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
  • 3 sdm sos tiram
  • 2 sdm cili sos
  • 1/4 cwn air
  • minyak utk menumis
  • garam-jika perlu
  • 2 inci halia - ditumbuk halus



  • - Utk bahan A tadi - isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - kemudian goreng dan toskan
    - Panaskan sedikit minyak dlm kuali.
    - Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
    - Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar
    - Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
    - Biarkan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api.




    No comments:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...