Tuesday, July 9, 2013
Kari Udang Galah....
Jangan pulak boring ye sbb asyik tayang udang galah je...bknnya ni kes nk perabis stok udang galah yg beli kat Sabah hari tu...
Kari udang galah ni sama je dgn kari yg biasa, cuma bg Liza kalau kari udang ni lg best sebab terasa kemanisan dr udang tu sendiri, janji guna udang fresh la...dulu dah pernah buat kari udang galah Kuala Sepetang, kali ni kari udang galah Sabah pulak bah...ihihhi
RESEPI KARI UDANG GALAH
Bhn2:
300g udang galah - Kali ni Liza guna 8 ekor udang galah besar
3 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1/2 inci halia - tumbuk
Kayu manis
Bunga lawang
2 sudu besar serbuk kari (kari ikan/daging)
1 sudu kecil serbuk cili / cili kisar (kalau nak pedas lagi, boleh la lebihkan)
1 mangkuk kecil air asam jawa
2 tangkai daun kari
1/2 cawan santan pekat
1-2 cawan air (kalau suka cair, boleh la tambahkan air lagi)
Garam & gula secukup rasa
Cara-cara:
1) Panaskan minyak dan tumis kan bawang merah, bawang putih, halia, kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
2) Kemudian masukkan serbuk kari, cili kisar, daun kari dan tambahkan sedikit air.
3) Masak hingga naik bau dan naik minyak.
4) Masukkan santan dan air. Dan juga udang anda.
6) Sentiasa kacau kuah kari supaya tidak pecah minyak.
7) Bila dah menggelegak, matikan api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment