Thursday, July 21, 2011

Kuih Kekoh Carr aka Buah Melaka..

Hahaha...mst rasa pelik dgr nama kuih ni kan..kat stgh2 tmpat di Kelantan, org panggil buah melaka atau onde2 sbgai kuih kekoh carr..sbb kan bila kita gigit( kekoh) kuih tu , gula melaka yg cair kat dlm tu akan terpercik (carr) dlm mulut kita...hehehe

Pada sape2yg nk berbuka pose tu dan tgh bingung xtau nak buat kuih ape, apa kata cuba buat kuih kekoh carr yg senang ni..kuih ni kuih wajib yg dijual kat Bazar Ramadhan kan..so jom try..

Kuih Kekoh Carr aka Buah Melaka

Tepung pulut secukupnya
Air
- gaul sebati tp jgn terlalu lembik
Gula melaka - racik halus
Kelapa pth
Garam
- masukkan gula melaka kedlm tpg td dan masukkan kedlm air mendidih.
- bila kuih terapung maknanya kuih dh masak dan blh la diangkat..
- gaulkan dgn kelapa yg tlh dicampurkan garam..
- sedia utk dihidang..

2 comments:

cik cek said...

Tu la bestnya kat M'sia ni kan...lain negeri lain lak nama kuihnya...ape2 pun buah melaka...ondeh2 ke @ kuih kekoh Carr ke...yg pastinya sedap dimakan...kan...:)

p/s...1 st tau nama unik ni...:)

Intai Dapur said...

mmg nama ni pelik kan..dulu Liza pun xtau jugak..sib baik ada Mr Hubby yg tolong ajar...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...