Wednesday, January 18, 2017

Sup Urat Keting....



Assalamualaikum wbt...ni menu yg tak tau bila, maknanya dah lama sgt dia terperuk dlm folder..

Disebabkan adik minat sgt dgn sup keting ni, maka umi pun gigih la utk buat sendiri, mmg beria2 dia makan..Alhamdulillah









Liza buat ni gunakan resepi sup kat SINI, cuma macam biasa la..disebabkan keting ni agak liat dan ssh lembut, Liza masak rebus dulu dgn pressure cooker..jimat masa,hihii










RESEPI SUP URAT KETING
 
Bhn2:
 
 
1 kilo urat keting- bersihkan
1 sudu makan perencah sup + sedikit air dan bancuhkan (tak letak pun ok)
1 peket sup bunjut atau rempah 4 sekawan
cili padi secukupnya (diketuk)
2 btg serai ( ketuk) - Liza tambah
2 biji bawang merah (ditumbuk)
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
1/2 inci halia (ditumbuk)
1/2 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
1/2 cawan jus limau nipis (lebih masam lagi bagus)
garam dan gula secukupnya
1 labu bawang besar (dimayang)
bawang goreng
daun sup/daun bawang
ubi kentang, tomato dan karot untuk campuran - xletak
air secukupnya

 
Cara-cara

 
- Masukkan keting bersama air dan sedikit garam di dalam periuk. Jerangkan dengan api sederhana. Masak tulang untuk beberapa ketika sehingga lemak-lemak dan minyaknya keluar. Kemudian dengan menggunakan senduk atau sudu, buangkan atau cedok keluar minyak-minyak tadi hingga habis. - guna PC

 - Tumis bahan-bahan tumbuk dan rempah hingga wangi. Masukkan perencah sup(jika suka). Tumis lagi hingga pecah minyak. Kemudian angkat dan masukkan ke dalam periuk berisi tulang tadi. (Masukkan sup bunjut jika tak menggunakan rempah 4 sekawan).

 
- Masak hingga hampir empuk. Sentiasa tambahkan air panas jika sudah berkurangan.

 
- Masukkan ubi kentang, karot dan bahan-bahan selebihnya.

 
- Setelah masak dan empuk, tutupkan api.

 
- Hidangkan sup ke dalam mangkuk dan hiaskan dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
  


1 comment:

Kakzakie Purvit said...

Kakak sekeluarga suka sup urat macam ini Liz
Makan roti cecah dgn sup macam ini pun best tau:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...