Tuesday, November 15, 2016

Cencaru Bakar Sambal Berempah...


Menu ni Liza paling suka buat dan dah banyak kali buat sebab sedap ,bhn2 pun sng je...resepi asal dr perkongsian che ngah ( mak sedara) Liza, timakasih bnyk2 che ngah, semoga che ngah terus diberikan kesihatan yg baik dan dilindungi Allah swt....Aamiin






RESEPI IKAN BAKAR SAMBAL BEREMPAH
Bhn2:
1 ekor siakap / ikan lain - kali ni Liza guna ikan cencaru4 s/b cili mesin
1/2 labu bwg besar - mesin
1 ulas bwg putih - mesin
1/2 inci halia - mesin
1 s/b rempah kari ikan
Air asam jawa
Garam dan gula
Sdkt minyak - tumis
Daun pisang secukupnya
Aluminium foil

- Ikan dibersihkan dengan air asam/asam gelugor untuk menghilangkan rasa hanyir
- Tumis semua bahan kisar bersama cili giling dan rempah kari hingga garing, masukkan air asam jawa, garam, gula secukup rasa, sesuaikan rasa masin, masam dan manis.

- Di dalam kuali, lapik 2-3 helai daun pisang, letakkan ikan yang telah digaul dengan separuh bahan yang telah ditumis tadi, tutup dengan daun pisang(macam bungkus la ikan tu, so wap tak keluar). Masak pada api sederhana hingga ikan masak.
- Bila ikan dah masak, angkat dan letak lagi separuh sambal td dan sedia dihidang...



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...