Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali...udang galah ni masak apa pun sedap kan...kadang tu Liza masak kari atau kerutuk tapi kali ni buat masak lemak cili api pulak, pastu masukkan daun kunyit, perghhh mmg terangkat la
RESEPI MASAK LEMAK CILIAPI UDANG GALHBhn2:
8 ekor udang galah - bersihkan dan potong janggut
Santan dr sebiji kelapa - perah dgn sdkt air
1 kpg asam keping
Garam, srbk perasa
Daun kunyit - koyak2kan sikit
Bhn2 kisar:
5 ulas bwg merah
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 1/2 inci kunyit hidup
segenggam cili api - blh kurang atau lebihkan
- masukkan santan, bhn kisar dan daun kunyit ke dlm periuk bersama asam keping.
- masak hingga mendidih dan masukkan udang.
- masukkan juga garam dan perasa.
- bila udang dah masak, padam api dan sedia dihidang.( udang tak yah masak lama2 ye, nnt isi dia keras n hilang manis)
No comments:
Post a Comment