Assalamualaikum wbt...disebabkan nak perabis stok puff frozen , maka terjadilah tart telur ni...ni homemade puff ye sbb tu Nampak kulit dia sedikit nipis,hihihi
Resepi tart telur ni masih guna resepi yg dah biasa Liza buat sbb mmg kena dgn selera family Liza..resepi asal Liza ambik kt dapur Mas. mmg sedap..tq mas
RESEPI TART TELUR PORTUGIS
Bhn2:Bahan Untuk Crush :
1 paket puff pastry - Kali ni Liza buat sendiri
Bahan filling :
1 cawan susu cair @ susu segar
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan air
1 tbs tapung kastard
½ tsp vanilla essence
1s/k pewarna kuning - Liza tambah
Untuk buat crust :
1 cawan susu cair @ susu segar
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan air
1 tbs tapung kastard
½ tsp vanilla essence
1s/k pewarna kuning - Liza tambah
Untuk buat crust :
Ambil sekeping puff pastry dan tekan2 rata puff pastry
ke dalam acuan tart - Liza guna 4 bekas ramekin dan bekas muffin
Pukul manja gula dan telur hingga
sebati.
Masukkan semua bhn filling yang yg belum dimasukkan, kacau hingga sebati dan tapis adunan filling td.
Tuang bhn filling ke dlm acuan tart/ mapin yg telah diletakkan puff pastry td.
Bakar 190C selama 30 minit...
2 comments:
sedapnyer..
kelihatannya sangat enak , jadi pengen nyoba !!
Post a Comment