Tuesday, August 4, 2015
Asam Pedas Ikan Kembung dan Bendir...mom style
Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali..asam pedas ni Liza pun dah lupa bila Liza buat,hihihi
Ni lah cara asam pedas yg arwah ma selalu masakkan utk kami, memang sedap..almaklumlah air tangan ibu kan.pesan arwah ma kalau nak masak apa2 pun pastikan ikan betul2 segar, kalau tidak rasanya pasti menghampakan..
Jom kita tgk resepi kat bawah ye..
RESEPI ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
Bhn2:
5 ekor ikan kembung - bersihkan dan potong 2
Bendir secukupnya
1 inci halia - potong memanjang halus
2 inci lengkuas - potong memanjang halus
5 biji bwg merah - mayang
2 ulas bwg pth - mayang
2 senduk cili mesin
Air asam jawa secukupnya
Sdkt minyak
Garam, serbuk perasa
Air
- panaskan sedikit minyak dan tumis bhn2 hiris hingga naik bau.
- masukkan cili mesin dan biarkan skjp baru masukkan air asam jawa.
- agak2 dh sdkt kering, masukkan air secukupnya dan biar hingga mendidih.
- bila dah mendidih, masukkan ikan kembung, garam dan serbuk perasa,
- bila ikan dah hampir masak, masukkan bendir dan biar mendidih sekali lg.
- tutup api dan boleh lah dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
Rindunye nak makan asam pedas..hirup kuah panas2..nilmatnya..lagi2 kalau ibu yang masak
sedapnya asam pedas..yana klu mkn asam pedas harus kuah banjir gitu heeheee
peberet akk ni umi..akk setiap kali buat asam pedas ni terbayang2 arwah ma yg masak...air tangan ibu mmg tiada tandingan kan
sama la ngn akk yana, kuah banjir harus gitu...hihihii
Post a Comment