Saturday, August 17, 2013

Biskut Almond London...



Biskut almond london yg rangup, mmg peberet anak2 ni..kali ni Liza cuma bancuh doh dia je, yg lain anak2 settlekan...tu yg jadi haru biru biskut ni...hihihi

Resepi dr Nizamadey tp Liza CnP dr dapur Rahel...thnx ye kedua2nya...

RESEPI ALMOND LONDON

Bahan2 :(150 biji)
 
250g mentega
125g gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
50g serbuk badam (optional)
200g tepung jagung}
300g tepung gandum}
1 sudu besar tepung beras}
1 sudu teh baking powder}-ayak bersama

200g kacang badam,digoreng tanpa minyak
50g badam cincang untuk hiasan
+/- 700g cokelat compound

Cara;
1.Pukul mentega dan gula sehingga kembang.Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
   Masukkan serbuk badam.Kacau.
2.Masukkan tepung yang telah diayak tadi,gaul rata.
3.Bentukkan doh bulat-bulat kecil/lonjong dan masukkan kacang di dalamnya.
4.Letakkan di atas dulang pembakar yang telah dilenserkan sedikit mentega.
5.Bakar pada suhu 200'C selama 20 minit.
6.Cairkan coklat dengan kaedah doubel-boiler.Celupkan biskut tadi dan letak dalam kertas cawan.Taburkan badam cincang di atasnya.Biarkan ia kering.Siap disimpan.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...