Thursday, June 27, 2013

Laksa Johor...

 

Kali ni Liza try buat laksa Johor guna resepi dr Sheila pulak, mmg sama2 sedap dgn resepi yg Liza pernah buat sebelum ni..Liza CnP dr dapur Kak Ummi, terima kasih pada kedua2nya ye..

Jom kita tgk resepi..

RESEPI LAKSA JOHOR

Bhn2:
  • 500 gram ikan parang (akak guna ikan tenggiri)
  • 200 gram udang (buang kulit dan bersihkan, kulitnya nnt dikisar)
  • * 1 sudu besar udang kering (rendam air panas kejap dan toskan)
  • * 5 ulas bawang merah
  • * 2 ulas bawang putih (bahan * dikisar bersama guna sedikit air rebusan ikan)
  • 1/2 inci lengkuas - dihiris (akak ketuk je)
  • 3 batang serai - dititik
  • 50 gram rempah kari seafood Mak Siti (*akak guna rempah ikan Adabi je)
  • 400 ml santan (guna santan kotak je mcm Sheila..hehe)
  • 2 sudu besar kerisek
  • 1 - 2 keping asam gelugur
  • Air secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • beberapa kuntum bunga kantan
  • daun kesum secukupnya
  • 1 paket spaghetti
Bahan hiasan:-
  • daun pudina - akak x letak
  • sedikit taugeh - akak x letak ni, anak2 xnak
  • 2 - 3 tangkai kacang panjang - potong halus
  • 5 - 6 biji limau kasturi - belah dua
  • bawang besar - dipotong nipis bulat
  • timun - dipotong bulat (tengok cara di blog Sheila)
  • cili merah dan sedikit belacan utk sambal belacan

Cara Memasak:-
  1. Rebus ikan yang telah dibersihkan hingga ikan masak. Angkat dan toskan, jangan buang air ikan. Sejukkan dan asingkan isi dan tulangnya.
  2. Kisar isi ikan dengan isi udang hingga halus menggunakan air rebusan secukupnya.
  3. Lebihan air rebusan pula dikisar dengan tulang ikan dan kulit udang yang telah bersihkan untuk mendapatkan stoknya. Ketepikan.
  4. Bancuh rempah kari bersama sedikit air untuk jadikan pes dan ketepikan.
  5. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan serai yang dititik bersama kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
  6. Kemudian masukkan bahan bumbu yang telah dikisar dan kacau hingga garing sebentar.
  7. Masukkan rempah kari dan sedikit garam dulu dan kacau masak dengan api perlahan hingga naik minyak (tujuan memasukkan sedikit garam dulu adalah untuk mendapatkan rupa rempah yang cantik kemerahan dan rempah tidak mudah hangus).
  8. Masak rempah hingga betul-betul masak baru dimasukkan isi ikan dan udang yang dikisar tadi beserta stok air rebusan tadi.
  9. Masukkan asam keping dan lengkuas. Biar rempah masak dan sebati seketika dengan bahan-bahan.
  10. Kemudian masukkan santan dan kerisek. Masukkan juga bunga kantan dan daun kesum. Boleh juga ditambah air mengikut kehendak masing-masing. (*nota - kuah laksa ini lebih sedap jika ianya pekat sedikit, baru kick kata Sheila...hehe)
  11. Masukkan garam secukup rasa dan seimbangkan rasanya. Reneh sebentar kuah dengan api perlahan agar bahan sebati dan kuah nampak berminyak kemerahan. Bolehlah tutup api dan sedia untuk dihidangkan dengan spaghetti dan bahan2 hiasan.
  12. SPAGHETTI : Sediakan air secukupnya dan didihkan. Bila mendidih masukkan sedikit garam kasar dan beberapa titisan minyak zaitun. Masukkan spaghetti dan masak hingga spaghetti lembut lebih kurang 8 - 10 minit. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun atau margerin agar spaghetti tidak mengeras.
  13. HIDANGAN : Letak spaghetti dalam pinggan/mangkuk sesuai, letakkan kuahnya dan hias dengan bahan-bahan yang dihiris tadi beserta sambal belacan dan limau kasturi.





      Puding Kastad Jagung...



      Puding kastad jagung yg memang best, ni lah kali pertama Liza buat puding ni..kalau dulu selalu sgt makan yg arwah ma buat tp masa tu tak terbuka hati pun nak belajar, ingatkan boleh makan air tangan arwah ma sampai bila2...tp takdir menentuka segalanya dan siapalah kita utk menolak takdir kan...

      Mmg tak pernah langsung terfikir nk buat puding ni tp bila jalan2 kat dapur Madihaa dan ternampak puding ni rasa terus tergoda..dan alhamdulillah sedap sgt puding ni dan yg penting semua org suka...


      RESEPI PUDING KASTAD JAGUNG

      Bhn2:

        1 tin jagung jenis creamy 

       1 tin susu cair

       3 cawan air

       1 1/2 cawan gula pasir

       1 1/2 cawan tepung kastad


       Cara :-

      1. Bancuh tepung kastard dengan air hingga sebati

      kemudian masukkan semua bahan2 lain dan bancuh rata.

       2. Masak puding dengan menggunakan api yang

      kecil...hinggalah masak (kental& berkilat). (MaDiHa masak

      guna kuali)

       3. Masukkan ke dalam loyang atau talam.

       4. Bila sejuk masukkan dlm peti sejuk sebelum dipotong.

      Ayam Panggang Yogurt....



      Assalamualaikum wbt dan salam buat semua kengkawan...pada yg berpuasa hari ni Liza ucapkan selamat berpuasa dan semoga ibadat kita akan diterima olehNya...Aamiin

      Liza mmg suka sgt buat ayam2 panggang cmni sbb ni peberet anak2 n hubby n umi dia sekali...hihihi

      Nak buat pun tak susah, sediakan bhn2, blend pastu lumur kat ayam n perap..lg lama kita perap lg best wooo...kali ni Liza try ayam panggang yogurt dr Zila pulak, hari tu pun ada nmpak kat dapur Amie..mmg menyelerakan betul...

      Terima kasih  Zila atas perkongsian resepi ni..Liza mintak izin share kat sini pulak ye..


      RESEPI AYAM PANGGANG YOGURT

      Bhn2:


      1 ekor ayam - dipotong 4 dicuci bersih
      1 cawan yogurt
      3 sudu makan minyak zaitun - kalau tak ada minyak biasa pun boleh
      2 sudu makan jus lemon
      garam - agak-agak
      gula - 2 sudu 
      1 sudu makan serbuk cili
      1 sudu makan jintan kasar - ditumbuk
      1/2 susu jintan halus - ditumbuk
      1 sudu makan  rosemarry - ditumbuk
      1 sudu makan ketumbar biji - ditumbuk
      1 sudu makan lada hitam kasar
      1 inci halia - ditumbuk halus
      1/2 sudu serbuk kunyit
      2 batang serai di ketuk


      Cara:
      - satukan semua bhn, lumur pada ayam dan  perap selama 1-2 jam, kalau nk perap semalaman pun boleh, lg sedap..
      - lapik dulang pembakar dg aluminium foil.
      - panggang ayam dgn suhu 180C selama 50 min - 1 jam atau hingga ayam masak dan garing...

      Wednesday, June 26, 2013

      Popia Berinti Karipap...



      Dah lama sangat rasanya tak buat karipap sbb malas nk buat inti..pastu hari tu tetiba je cik hubby rajin pulak g beli keledek kat pasar...huhuhuu, maknanya terpaksa merajinkan diri la utk buat inti karipap..

      Lepas dah settle bab inti karipap, tibalah pulak bab nak buat doh karipap, punyalah malas rasanya, bkn malas sikit2 tau, ni dah malas tahap gaban dah, tak tau la kenapa jd mcm tu..last2 pikir punya pikir, teringatlah kulit popia yg ada dlm freezer tu, apa lagi, laju je menggulung...hihii


      RESEPI INTI KARIPAP

      Bhn2:
      200 gm ayam @ daging - potong kecil2
      500 gm ubi kentang / ubi keledek - potong dadu
      5 ulas bwg merah *
      1 ulas bwg pth *
      1 cm halia *
      Cili mesin - 2 s/besar
      Serbuk kari ayam - 3 s/ besar
      1 labu bwg besar - potong dadu
      Daun sup - hiris nipis
      Garam, gula dan serbuk perasa
      Minyak utk menumis
      Air

      - tumbuk lumat bhn bertanda *.
      - campurkan bhn2 tumbuk, cili mesin dan srbk kari bersama sdkt air..kacau sebati.
      - panaskan minyak dan tumis bhn td hingga garing dan naik bau.
      - masukkan ayam / daging dan sdkt air .
      - bila ayam /dgg dah empuk, masukkan ubi kentang/ keledek bersama air secukupnya utk mengempukkan ubi td.
      - masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa.
      - bila dah cukup rasa dan ubi td dah empuk, masukkan daun sup dan bawang besar yg dipotong dadu.
      - gaul hingga bhn2 sebati dan betul2 kering.
      - sejukkan dan sedia digunakan.
      - sesuai utk roti john, karipap, inti puff segera, inti roti, inti mini murtabak dll...
      - blh jugak disimpan dlm freezer utk tahan lama...bila nak guna, keluarkan dan biar lembut baru guna..

      # bila inti dah sejuk, ambil kulit popia, letak inti dan gulung..pastu boleh lah terus digoreng atau difrozenkan..#


      Udang Galah Sabah Masak Sambal Hutan...


      Banyak betul n3 tertunggak...ni pun salah satu darinya, rasa2nya dah lebih sebulan masak lauk ni, lepas balik dr Sabah hari tu..sebenarnya udang galah ni kitaorg beli masa g Sabah hari tu, mmg fresh sangat...perghhhh

      Puas jugak dok pikir nk masak apa dgn si penyepit biru ni, ye la kan,kalau fresh2 cmni, rebus atau bakar kosong pun sodap...hihii
      Tapi takut anak2 tak makan la pulak..last2 terjadilah lauk ni, nak buat pun senang...

      Ni la rupa udang galah dr Sabah, fresh kan...

       
       
      RESEPI UDANG GALAH MASAK SAMBAL HUTAN
       
       
      Bhn2:
      8 ekor udang galah - bersihkan dan buang janggut udang( resepi asal guna ayam)
      
       2 cm lengkuas ~ dititik
       2 batang serai ~ dititik
       Garam dan gula secukup rasa
       Minyak untuk menumis

      Bahan Kisar
      2 sudu makan biji ketumbar
      2 sudu teh jintan halus
      15 tangkai lada kering ~ rendam hingga lembut
      12 biji bawang merah
      8 biji bawang putih
      2 cm kunyit hidup

      Gaul ayam yang telah dicuci bersih dengan bahan kisar
      Panaskan 1 senduk minyak dan tumis serai dan lengkuas sehingga wangi.
      Masukkan ayam dan gaul rata
      Masak hingga bahan rencah garing dan terbit minyak
      Kemudian masukkan sedikit air dan kacau sehingga rata
      Masak hingga ayam empuk dan kuahnya menjadi pekat
      Taburkan gula dan garam secukup rasa
      Enak di makan bersama nasi dan roti.
       
       

      Disebabkan udang ni besar, Liza lumur dgn sedikit garam dan kunyit, pastu Liza grg dulu sekejap..

      Rendang Daging Bonda...


      Assalamualaikum wbt...hari tu teringin makan rendang daging bonda dgn nasi, ala2 raya gitu...hihii..tak tau lah kenapa tetiba rasa macam arwah ma masih ada lg, mgkn rindu sangat kat arwah...Semoga arwah ma ditempatkan dikalangan kekasih2 Allah...Aamiin



      Resepi ni Liza dah selalu buat, blh tgk kat SINI..tak pe la ye, Liza letak sekali lg resepi kat sini utk memudahkan rujukan..

      RESEPI RENDANG DAGING BONDA

      Bhn2:

      1 kilo dgg -potong kecik
      1 biji santan
      6 ulas bwg merah*
      2 btg serai*
      1 inci halia*
      1 inci kunyit hidup*
      11/2 inci lengkuas*
      3 sudu besar rempah kari
      1/2 s/t srbk ketumbar
      1/2 s/t srbk jintan manis
      1/2 s/t srbk jintan pth
      4 s/besar cili mesin
      kerisik
      daun kunyit- potong halus
      1 keping asam keping
      garam dan gula secukup rasa



      - mesin halus bhn bertanda *
      - masukkan dgg, santan, dan semua bhn kecuali kerisik dan daun kunyit ke dlm kuali.
      - bila dh hampir kering, masukkan kerisik dan daun kunyit.
      - masak hingga kering (kepekatan rendang bergantung pada selera msg2)
      - sedia dimkn dgn nasi,pulut kuning dan nasi impit..

      Wednesday, June 19, 2013

      Kari Asam Pedas Ikan Duri...



      Ni lah antara lauk peberet Liza, makan hari2 pun takpe...hihihi
      Asam pedas apa2 pun Liza layan je, sedap tu, dgn gandingan rasa masam n pedas, fuhhh mmg terangkat la...pada sesape yg tak suka asam pedas ni kan mmg rugi la...hihihihi

      Jom kita tgk resepi ye..dulu Liza pernah buat kat SINI tp masa tu guna ikan tenggiri..

      RESEPI KARI ASAM PEDAS IKAN DURI

      Bhn2:

      5 keping isi tenggiri/ ikan2 lain- kali ni guna ikan duri
      6 ulas bwg merah - tumbuk
      3 ulas bwg putih - tumbuk
      7 s/b cili mesin
      Sedikit belacan - tumbuk
      1 paket rempah kari ikan
      11/2 s/b kerisik
      2 tangkai daun kari
      2 tangkai bunga kantan
      4 btg daun kesum
      Tomato - potong 4
      Bendir
      1/2 cawan air asam jawa
      Minyak - utk menumis
      Garam dan perasa
      Air - utk kuah

      - panaskan sdkt minyak, tumis bhn2 tumbuk, rempah kari ikan, daun kari dan cili mesin hingga naik bau.
      - masukkan air asam jawa dan biar hingga agak kering sikit, baru tambahkan air dan biar mendidih.
      - masukkan pula ikan, kerisik, bunga kantan, daun kesum, garam dan perasa, biar mendidih sekali lagi.
      - seterusnya masukkan bendir dan tomato dan perlahankan api.
      - masak hingga semua rasa sebati dan kuah agak pekat sedikit.
      - sedia dihidang...

      Breakfast Ala2 English Muffin kat McD...



      Assalamualaikum wbt dan salam manis buat semua...kalau hari sekolah angah n kakak suka breakfast dgn benda yg light2 je...jenuh jugak la umi dia kena fikir nk masak apa pg besok dan besok dan besok...kalau hari cuti senang sikit keje, blh buat nasi grg ke, nasi lemak ke atau apa2 je la makanan yg berat2 sikit...



      Kalau nak diikutkan masak benda2 cmni senang keje kan, tp otak ni yg letih sbb asyik dok fikir setiap hari, takkan nak masak benda yg sama je kan..

      So, kali ni buat la pulak breakfast ala2 English muffin kt McD tu...hihii

      Sapu roti burger dgn marjerin, grg kejap, pastu sapu mayonis, grg telur mata ngan chicken meatloaf, pastu letak cheese sekeping, dah siap...


      Tuesday, June 18, 2013

      Puding Permata Hatiku....


      Satu lagi puding yg akan jadi peberet family Liza...sesuai jugak utk jamuan kan sbb bercorak2...Liza ambik resepi ni dr Rossitamz, puding ni mmg sedap, kalau tak caya cuba buat...hihii



      RESEPI PUDING PERMATA

      Bhn2: Loyang 7 inci x 7 inci

      ** Bahan untuk agar-agar :
    • 300ml air
    • 200ml susu cair (saya guna susu segar)
    • 125gm gula pasir
    • 2 sudu besar serbuk koko
    • 1 sudu besar serbuk agar-agar
    • # adunan ni Liza bahagi 2, dan 1 bhgn letak pewarna pink dan 1 bhgn lg letak serbuk koko..
                   
    • ** Bahan untuk kastad :
    • 500ml air
    • 400ml susu cair / susu segar
    • 250gm gula pasir
    • 10gm serbuk agar-agar
    • 1 1/2 sudu besar tepung kastad - dibancuh dengan 3 sudu besar air
    • Pewarna hijau - Liza tambah             
    • Cara-cara

      1. ** Untuk agar-agar : Masak air, susu dan gula pasir hingga mendidih. Masukkan serbuk koko dan kacau rata. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih.
      2. Tapis agar-agar ke dalam loyang dan sejukkan. Apabila telah sejuk, potong dalam bentuk dadu yang comel-comel. Ketepikan kejap.
      3. ** Untuk kastad : Masak air, susu dan gula hingga mendidih. Masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau hingga sebati. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih dan pekat.
      4. Tuang bancuhan kastad ke dalam loyang (bukan dalam loyang agar-agar tadi) dan masukkan pulak agar-agar yang dipotong dadu tadi. Sejukkan hingga keras.


       
                            Jemput makan semua....yummyyyy

      Cheese Tart utk Papa...



      Assalamualaikum wbt dan salam manis buat semua...sempena hari bapa hari tu, Liza buat cheese tart ni je, angah cakap asyik kek je, angah dah boring...apa2 aje la, janji semua org happy kan..hiihihi

      Kali ni Liza buat adunan crust dgn filling cream cheese ikut resepi dr dapur Anna, thnx ye Anna, semoga murah rezeki..tp Liza buat tak cantik sbb filling cheese tu tak penuh, almaklumlah buatnya bertahun2 sekali...hihihii


      RESEPI CHEESE TART

      Bhn2 crust:

      • 250g mentega Buttercup
      • 120g gula ising
      • 2 biji telur gred B
      • 480g tepung gandum (kalau lembik tambah tepung lg
      Cara-cara :
      • Ayak gula icing ke dalam mangkuk besar.
      • Menggunakan senduk kayu@whisker, pukul gula icing & mentega hingga sekata. Jangan pukul lama sangat.
      • Masukkan telur & pukul lagi sekejap.
      • Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga membentuk doh, gaulkan dengan tangan biar sebati.
      • Kalau lembik sangat boleh tambah sedikit tepung lagi.
      • Bulat2kan doh sebesar ibu jari & tekan ke dalam acuan tart, biar sekata, potong tepinya dengan pisau agar rata, cucuk dasarnya dengan garfu.
      • Buat sampai habis & bakar menggunakan suhu 170'C lebih kurang 15-20 minit@sehingga masak (warna perang2 sikit) *Guna api atas bawah dulu 10 minit, kemudian api bawah sahaja sehingga masak.
      • *Kalau tak sempat habiskan boleh simpan doh dalam plastik & tutup rapat, simpan dalam peti sejuk.
      • *Adunan ni akan menghasilkan lebih kurang 100 biji crust saiz kecil.
      • Simpan crust dalam bekas kedap udara. 
      • ACUAN TART NI TAK PAYAH OLES MINYAK/MENTEGA, DAH MASAK TERBALIKKAN JE & CRUST TU KELUAR DENGAN ELOK
      • Pastikan acuan tidak basah.


        
      CREAM CHEESE FILLING

      Bahan-bahan : (Untuk 50pcs cheese tart)
      • 250gm cream cheese
      • 50gm gula kastor / gula halus
      • 1 biji telur Saiz B
      • ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
      Cara-cara :
       
      1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
      2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
      3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
      4. Tuang cream cheese ke atasnya. 
      5. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. 
      6. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.


      Thursday, June 13, 2013

      Strawberry n Vanilla Mousse Cake....Happy Birthday Yg Ke 10 Kakak





      Assalamualaikum wbt...sebenarnya hari ni tuan dapur mmg tersangatlah busynya...ni pun terpaksa terkejar2 nk masukkan n3..ye la kalau bukan n3 yg spesel mmg tangguh dulu lah jawabnya..

      Sebenarnya kitaorg dah celebrate birthday kkk ni weekend ari tu, sbb masa tu semua berkumpul, jd konon2 meriah la sikit kan..hihihi


      Puas jugak dok piker nk buat kek apa utk birthday kkk ni, piker punya piker, disebabkan dia ni mmg habtu strawberry, maka Liza decide utk buat sesuatu yg spesel la utk dia...strawberry mousse yg Liza gabungkan dgn vanilla mousse n kek moist coklat, sedapppp...


      Nnt bila senang2 Liza masukkan resepi ye, hari ni layan gambo je dulu ok...


      RESEPI STRAWBERRY N VANILLA MOUSSE CAKE

      BHN2 KEK:
      Bahan A
      ... 1 cwn serbuk koko ( saya guna van haunten )
      1/2 cwn susu cair
      1 cwn minyak mazola/ minyak masak
      1/2 cwn gula castor( tak mahu manis kurangkan )
      1/2 cwn susu pekat manis

      Bahan B
      3/4 cwn tepong gandum
      1/2 sdt baking powder
      1/2 sdt soda bikarbonat
      2 biji telur
      1/2 sdt essen vanilla ( ada org tak bubuh )

      Cara-caranya
      1) Masakkan bahan A dlm periuk secara double boiler. Sejukkan
      2) Pukul telur dan esen vanilla tak perlu sampai kembang sangat guna garfu pun boleh. Masukkan bahan A kacau hingga sekata.
      3) Masukkan tepung yang diayak dengan baking powder dan soda bikabornat sedikit demi sedikit.
      4) Didihkan air kukusan terlebih dahulu.
      5) Sapukan loyang dengan minyak, seeloknya panaskan loyang dulu sebelum tuang adunan kek.
      6) Tutupkan loyang dengan almunium foil utk mengelakkan wap jatuh ke atas permukaan kek. Kukus selama sejam atau hingga kek masak.

      Bila dh sejuk Liza potong pada 2 bhgn, ketepikan..

      BHN2 STRAWBERRY MOUSSE

      1s/m gelatin
      60 ml air panas
      - satukan dan kacau hingga gelatin larut
      11/2 cawan whipping krim
      10 biji strawberry - ramas hingga hancur
      3 s/m strawberry filling
      Pewarna pink
      1/2 s/k strawberry paste

      - putar whipping krim hingga kental.
      - masukkan gelatin, gaul rata..
      - masukkan semua bhn dan kacau sebati guna spatula..
      - dah ready utk guna..

      BHN2 VANILLA MOUSSE


      250 gm creamcheese
      120 gm gula castor
      150 gm uht whipping cream
      *1  tbsp gelatin
      * air panas secukupnye ( bahan * di kacau hingga sebati )


      1. Biarkan cheese pade suhu bilik. Bile dah lembut putar cheese dan gula castor hingge kembang.
      2. Masukkan whipping cream
      3. Gelatine dan susu segar di satukan dan masak atas api hingge gelatine larut.( kkzu campurkan gelatine dengan 60 ml air panas dan kacau hingge larut )
      4.Masukkan gelatine ke dalam adunan cheese dan kacau sebati.
      5. Tuang adunan cheese ke atas base biskut dan sejukkan di dalam petisejuk selama 1 jam @ hingga mengeras ( mungkin lebih cepat keras mengikut suhu petisejuk masing2 ye.
      Resepi vanilla mousse ni Liza ambik dr dapur Kak Zu, thnx ye kak sbb mousse ni mmg sedap...

      Cara2:
      - ambil sekeping kek dan letakkan dlm acuan spring foam@ loose tin, masukkan adunan mousse vanilla td..

      - lapikkan pula dgn sekeping lg kek coklat td dan masukkan pula adunan strawberry mousse di atasnya..
      - simpan dlm fridge hingga mousse keras..
      - keluarkan dr acuan dan hias ikut suka, Liza main hentam kromo je...hihihi





       

      Wednesday, June 12, 2013

      Kuih Lopes...



      Assalamualaikum wbt...kali ni try buat kuih lopes pulak, kuih peberet hubby ngn anak2...sebenarnya Liza mmg takut nk buat kuih ni, takut tak menjadi...

      Alhamdulillah lepas betul2 confident dan ada kerajinan, maka terjadilah kuih lopes ni...at least lepas la utk mkn bukak pose nnt kan, tak yah beli dah...ihhihi



      Resepi ni Liza amik dr MyR, hasil air tangan Tulip77, thnx ye sbb mmg menjadi dan sedap sgt kuih ni...pada yg belum pernah buat kuih ni, apa kata sekarang jugak g buat...hihihi

      RESEPI KUIH LOPES

      Bhn2:
    • 2 cawan beras pulut
    • 2 cawan santan cair
    • 1/2 cawan air pandan (dikisar)
    • 1 st air kapur
    • 1/2 st garam
    • beberapa titik pewarna hijau
    • kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
    • *** air gula ***
    • 3 ketul gula melaka
    • 5 sb gula
    • 3 cawan air
    • Cara-cara

      1. Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
      2. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
      3. Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
      4. *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula



      Monday, June 10, 2013

      Mac n Cheese versi Goreng....



      Angah suka sgt benda2 bercheese cmni, bertambah2 dia  mkn...dapat dr dapur MyR, resepi dr Mrsdayat, mmg sedap sbb rasa dia pun takde beza pun dgn yg kita bake tu..perghhhh

      Liza mintak izin share resepi kat sini ye, jom kita tgk..

      RESEPI MAC N CHEESE VERSI GORENG

      Bhn2:
    • Setengah biji bwg besar (potong dadu)
    • 2 biji bwg putih (tumbuk)
    • 2 tbsp tomato puree - Liza guna sos spagetti 
    • 2 tbsp cili boh
    • sedikit daging cincang
    • 2 tbsp susu segar
    • 3 genggam macaroni
    • 2 keping keju cheddar(parut) - cheddar + mozarella            
    • sedikit olive oil utk menumis - guna minyak jagung             
    • sedikit garam dan ajinomoto
    • Cara-cara

      1. Masakkan macaroni ikut belakang pek.dah sudah,tos kan air
      2. tumiskan bwg merah,bwg putih.dah naik bau..masukkan cili boh
      3. Bila cili dah garing, boleh tambah sedikit air (utk bg xhangit).kemudian, tambahkan tomato puree
      4. masukkan pula daging cincang..masak sampai daging tu masak
      5. Masukkan macaroni..kemudian tambahkan susu segar
      6. bila semua dah sekata, masukkan cheddar cheese,gaulkan sampai keju cair.garam n ajinomoto to taste





      Karipap Rangup Ros...

       
      Liza rasa mmg ramai yg dah buat karipap Ros ni kan, so Liza pun tak nak ketinggalan utk menery, siap buat frozen lg...terima kasih la Ros ye..tapi Liza buat tak cantik macam karipap org lain...hhihii
       

      RESEPI KARIPAP RANGUP ROS

      Bhn2:

      Pastri Rapuh:

      400gram tepung gandum
      1/2 cawan minyak
      2 sudu besar marjerin
      1/2 cawan air sejuk ( letak kiub ais)
      garam


      Inti Keledek:

      1 biji keledek saiz besar ( boleh dinganti dengan kentang)
      1/2 gengam ikan bilis ( boleh ganti dengan daging atau isi ayam)- guna ayam
      2 sudu besar udang kering - Liza xletak
      2 sudu besar serbuk kari
      1 sudu besar cili kisar
      garam

      Cara-caranya

      Buat Doh Pastri dulu

      1. Campurkan sedikit garam dalam air sejuk, masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan sebatikan, kiranya akan jadi seperti berketul-ketul halus, macam serbuk roti, panaskan minyak dan curah di dalam tepung tadi, dengan menggunakan sudu, kacau ke seluruh adunan.

      2. Selepas itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh, air jangan masuk semua, kira agak-agaklah kelembutan doh tu, setelah menjadi doh dan doh pemukaan doh agak licin,  masukkan doh ke dalam plastik bersih dan perap di dalam peti ais lebih kurang 1 hingga 2 jam, langkah ini penting bagi mendapatkan doh yang rangup dan senang untuk di canai nanti. Sementara itu boleh buat inti karipap.

      Buat Inti Karipap

      1. Potong dadu keledek dan rendam dalam air, blender udang kering dan ikan bilis hingga hancur, ketepikan. Panaskan minyak dan tumis cili kisar, dan pes serbuk kari hingga garing.

      2. Kemudian masukkan bahan yang di blender tadi dan kacau sebati, akhir sekali masukkan keledek dan 1 cawan air, kacau selalu dan biarkan keledek empuk, sesuaikan rasa, masukkan garam, setelah masak dah inti agak kering, tutup api dan sejukkan.

      Proses Mengelim

      1. Keluarkan doh dari peti ais, dan bahagikan doh pada bahagian kecil, ikut lah nak buat karipap bentuk ape, bulat ke, love ke, bentuk biasa ke, kemudian terap doh bentuk bulat dengan menggunnkan tapak tangan dan isikan inti keledek tadi, kelim seperti biasa, kalau nak guna acuan pun boleh. Ulang langkah tadi hingga doh habis. Panaskan minyak, pastikan minyak betul-betul panas dan tidak menggunakan api yang terlalu besar, goreng hingga keperangan. Angkat dan sedia untuk dihidangkan




      Nota dr Ros:
      Ros selalu buat banyak-banyak dan frozen kan, cara ros frozen kan macam ni, goreng  karipap tu semua, tapi kejap jelah, mcm dah perang sikit je, pastu angkat dan sejukkan, kemudian baru ros frozenkan, cara ni untuk matikan minyak dalam karipap tu, karipap akan tahan lama dan apabila di goreng semula akan kekal rangup.
       
       

      Haruan Masak Lemak Cili Api...



      Assalamualaikum wbt...hari ni anak2 dah mula bersekolah balik, lepas 2 minggu dok bersantai2 kat umah, maka hari ni bermulalah semula xtvt kelam kabut....hihihii

      Hari tu try buat masak lemak cili api yg simple ni, adik yg suggest, dia pun dapat info ni dr Kak Temah, caterer dan pemilik restoran kat Labu...jom kita intai resepi Kak Temah ni ye..thnx ye Kak..

      
       
       
       
      RESEPI HARUAN MASAK LEMAK CILIAPI
       
      Bhn2:
       
      5 keping ikan haruan - bersihkan dan rendam dgn air asam jawa 30 min.
      15 biji cili api
      11/2 inci kunyit hidup
      Asam keping
      Garam, perasa
      Daun kesum
      Santan secukupnya
       
      - Ciliapi dan kunyit hidup ditumbuk lumat.
      - masukkan santan, asam keping dan bhn2 tumbuk ke dlm periuk dan masak dgn api sederhana sambil kacau..
      - bila hampir mendidih masukkan ikan, daun kesum, garam dan perasa dan sentiasa kacau supaya tak pecah minyak ye..
      - bila ikan dah masak dan rasa dah ok, tutup api dan sedia dihidangkan...
       
       
      

      Thursday, June 6, 2013

      Apam Balik Crispy Lagiii...



      Bila dah lagi tu maknanya dah pernah buat la kan..dah lama Liza cari yg crispy cmni tp sebelum ni asyik fail je..mmg sebelum ni pun rasa frust sangat nk buat apam balik sbb asyik tak menjadi sepeti yg diharapkan...

      Tapi, alhamdulillah semenjak jumpa resepi ni, mmg anak2 pun asyik minta suruh buat je..terima kasih sgt pada Mamasya sbb sudi mewarwarkan resepi yg mmg mnjadi dan sedap ni...

      Kalau nk tgk versi dulu yg Liza buat, klik kat SINI ye..sebenarnya macam2 inti yg kita boleh letak kt dalam tu ,ala2 hot & roll...hihihi
       

      RESEPI APAM BALIK CRISPY

      Bhn2:

      170 gm all purpose flour
      100 gm rice flour
      30 gm cornstarch
      2 tsp double action baking powder- ganti 2 tsp baking powder
      1/2 tsp baking soda
      1/2 tsp salt
      2 large eggs
      1 tsp vanilla essence
      6 - 7 ozs water
      150 gm fine granulated sugar - Liza kurangkan gula, cuma guna 100 gm

      Filling:
      120 g melted butter- letak sikit setiap kpg, x letakpun tak pa
      150 gm fine granulated sugar - letak sikit je sbb adunan dah manis
      1 cup chopped roasted peanuts

      Method:
      Mix all the ingredients together, strain and leave in the fridge for at least 3 hours. (i left it overnight)
      Heat a crepe pan or a small nonstick pan slightly. (just hot enough for batter to stick to pan)
      Pour in a 4 oz ladle of batter and swirl pan so that batter is coating the edge. Remove the excess batter and sprinkle in some sugar on the pancake.
      Cook till the bottom of pancake is golden brown.
      Sprinkle with melted butter and then chopped roasted peanuts.
      Fold the pancake into a half and leave to cool.(it will be crispy as soon as it gets cold)

      Sup Ayam Bonda...



      Sesekali makan sup ayam mmg best kan, kena pulak dgn sambal belacan, pergghhhh mmg layannn...hihiii

      Kalau ikut cara arwah ma masak sup ada 2 cara, satu bhn2 tumbuk kita tumis dan satu lg kita terus campur dlm kuah..suka hati nk buat yg mana satu tp Liza lebih suka yg tumis dulu sbb wangi..dan satu lg rahsia utk bg sedap sup kita, arwah ma pesan bawang goreng tu kita buat sendiri, lg la terasa aroma tu, fuhhh...


      RESEPI SUP AYAM BONDA

      Bhn2:

      1/2 ekor ayam - potong kecil dan bersihkan
      Air secukupnya
      Ubi kentang - potong 4
      1 paket sup bunjut
      1 inci halia - tumbuk
      4 ulas bawang putih - tumbuk
      1 s/t lada hitam - tumbuk
      Sedikit bawang goreng
      Daun sup - hiris
      Garam, perasa
      Sedikit minyak

      - rebus ayam dan ubi kentang dgn air dan sup bunjut.
      - sementara tu, panaskan minyak dan tumis bhn2 tumbuk hingga wangi dan sedikit garing..
      - masukkan ke dlm periuk rebusan ayam td , masukkan juga garam dan perasa..
      - masak hingga mendidih serta ayam dan ubi kentang empuk dan masak..
      - tutup api dan sebelum hidang tabur daun sup dan bawang goreng diatasnya..

      Pau Coklat...


      Assalamualaikum wbt dan Salam 27 Rejab 1434H...pau kali ni Liza guna resepi dr Kak Fida,thnx kak sbb pau ni mmg lembut je kejadian dia..Liza buat 2 jenis inti, satu inti krim coklat dan satu lg inti karipap...





      Jom kita tgk resepi ye..

      RESEPI PAU

      Bhn2: ( 20-24 biji)

    • 500 g tepung Hong Kong (3 3/4 cwn rata, 10 g=1sb rata)- ayak
    • 50 g gula halus (3 1/2 sb rata)
    • 250 ml air suam
    • 2 sk yis segera
    • 2 sk double acting baking powder
    • 1 sk garam halus
    • 40 g crisco / shortening (3 sb rata)
    • secukup inti              
    • Cara-cara

      1. Satukan air suam,gula,garamyis,baking powder dlm mangkuk mixer dan kacau rata lalu masukkan tepung dan diuli dgn hook beater hingga rata dan masukkan crisco dan putar lagi sehingga doh tidak melekat di keliling mangkuk.Sekiranya adunan masih melekit,tambah tepung dan uli terus.Tutup mangkuk mixer dgn plastik dan perap doh selama 30 minit.
      2. Ambil sedikit adunan (akak timbang 40 g dan dapat 24 biji) dan dibulat2kan hingga habis.Leperkan bebola doh dan isi inti pilihan dan bentukkan bulat semula(diponjot atasnye) ikut krativiti masing2.Alas setiap pau dgn kertas kuih yg digunting bulat atau potongan daun pisang.Susun di dlm loyang dan jarakkan dan biar naik 2 kali ganda.
      3. Kukus pau selama 10 minit atau sehingga masak dlm kukusan yg telah dipanaskan terlebih dahulu





      Monday, June 3, 2013

      Krim Coklat Sedap...

       
      
      Hari tu Liza buat krim coklat ni, senang kalau nk buat pau ke, roti ke atau apa2 je...terima kasih pada Yani sbb sudi share resepi n yg best ni..sebenarnya dah 2 kali Liza buat..
       
       

      RESEPI KRIM COKLAT SEDAP

      Bhn2:

    • 40g coklat
    • 300g susu segar
    • 40g gula
    • 30g tepung jagung
    • 12g mentega
    • 18g serbuk koko
      1. Masukkan susu dan tepung jagung dan serbuk koko ke dalam periuk. Kacau sampai tepung jagung tak berketul.
      2. Masukkan pula gula dan coklat yang dipotong kecil-kecil. Masak dengan api sederhana sehingga berkilat sambil dikacau.
      3. Bila dah berkilat, padamkan api. Masukkan mentega. Kacau sehingga sebati.

      Siakap Masam Manis / Sweet Sour...


      Siakap masam manis yg mmg peberet family Liza..tapi kalau order kat kedai kadang2 mmg tak menepati selera kitaorg, kadang2 pulak kuah dia ciput je, mmg tak puas hati...bila buat sendiri mmg berbaloi kan sbb kita boleh buat ikut selera family kita...




      Jom la kita tgk style Liza buat ikan sweet sour/ masam manis ni ye...

      RESEPI SIAKAP MASAM MANIS/ SWEET SOUR

      Bhn2:

      1 ekor ikan siakap - bersihkan dan kelar
      2 s/b cili mesin
      5s/b sos cili
      5s/b sos tomato
      1 s/b cuka
      11/2 s/b tepung jagung - bancuh dgn 1/2 cawan air
      1 biji tomato - hiris
      Sedikit nenas segar - hiris
      Garam, gula
      1 labu bawang besar - hiris
      2 ulas bawang putih - hiris
      Sedikit halia - hiris panjang



      - ikan dilumur sedikit garam dan goreng hingga garing,  angkat dan ketepikan..
      - tinggal sedikit minyak dalam kuali, masuk bhn2 hiris dan cili mesin hingga wangi..
      - masukkan sos cili, sos tomato dan cuka dan air tepung jagung dan biar mendidih..
      - masukkan tomato hiris dan nenas dan kacau..
      - masukkan pula garam dan gula dan kacau rata..
      - masukkan ikan siakap yg telah digoreng td atau boleh jugak terus curah sos td atas ikan..
      - taraaa, dah boleh mamam...


      Kuih Lapis 2...

       
       
      Assalamualaikum wbt...huhhh dah lama rasanya tak bukak dapur ni, maklumlah tuan dapur sibuk sikit kebelakangan ni...bila dah lama tak jenguk dapur ni, rasa buntu pulak, no idea nak bebel panjang2...
       
       
      Jom kita terus tgk resepi kuih lapis yg Liza ambik dr dapur Kak Yatie, tp Liza kaler yg biasa je, kalau nk tgk versi kalerful blh g kat dapur Kak Yatie ye...
       
       

      Liza mintak izin share resepi kat sini pulak ye kak...thnx

      RESEPI KUIH LAPIS

      Bhn2:loyang 9 inci

      • 1 1/2 cawan tepung gandum
      • 1 1/2 cawan tepung beras
      • 1/2 cawan tepung ubi
      • 1 1/2 cawan gula pasir
      • 2 cawan santan pekat
      • 5 cawan santan cair
      • 1 sudu kecil garam
      • pewarna merah, hijau, putih, kuning,biru, purple,oren
      Cara Penyediaan
      1. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan. Yatie blend semuanya kecuali pewarna.
      2. Bahagikan adunan kepada 7 bahagian.
      3. Masukkan pewarna ke dlm setiap bahagian.
      4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan dan kukus loyang sebentar....nak lagi selamat alas loyang dngn plastik.
      5. Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
      6. Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.
      7. Lapiskan warna hijau dan kukus selama 5 minit dan di ikuti warna putih serta warna yg lainnya.
      8. Lapiskan adunan berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).
      9. Setelah masak, angkat dan sejukkan selama 2 jam. Pastikan kuih betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik/ pisau potong kek.