Sebenarnya dah lama sgt buat cendawan grg tempura ni, pestime mkn mmg sedap, tak terasa mcm mkn cendawan pun...maaf la, jakun sikit...hihihii
So, pada sesape yg agak2 jakun mcm Liza ni, cubalh mkn cendawan grg tepung / tempura ni, gerenti tak nyesal....mcm ingatkan diri sendiri je...hihihi
Liza guna tepung tempura je, malas nk godek2 tepung...hihihhii
So, teringatlah pernah tgk chef kat hotel grg seafood guna tpg tempura ni, bknnya susah pun salut tepung, celup dlm telur pastu salut tepung sekali lg n grg...
Kalau cendawan tu besar, boleh siatkan bg kecik sikit, tp Liza xbuat sebab terlebih rajin...
RESEPI CENDAWAN GRG TEMPURA
Bhn2:
Cendawan tiram - bersih dan keringkan
Tepung tempura secukupnya
2 biji telur -kocok sikit
Minyak
- panaskan minyak.
- salut cendawan dgn tepung tempura.
- kemudian celup dlm telur dan salut tepung sekali lg..
- grg dgn api sederhana hingga garing. angkat..
- sedap dimakan masa panas, cicah dgn sos kegemaran.
Tips Goreng Cendawan Agar Ranggup
Untuk hasilkan cendawan goreng tepung yang rangup , lepas basuh cendawan tu , kita mesti perahkan cendawan tersebut hingga kering air cendawan tu, lepas tu barulah celup dalam tepung n telur dan goreng dalam minyak yang panas.
No comments:
Post a Comment