Thursday, February 7, 2013

Kari Ketam Berkentang ala Mamak....



Assalamualaikum wbt dan salam ceria semua..ketam ni salah satu lauk peberet Liza,dan sekarang ni pulak turn anak2...kalau dapat mknketam mmg tak toleh kiri kanan dah, nak2 lagi si angah tu, suka giler ngn ketam...masak la apa pun, kompem dia mkn bertambh2...

Ketam ni sama jugak mcm seafood yg lain kan, mcm2 cara kita boleh masak, nk kukus mkn camtu je pun boleh kan, tp kena yg fresh la, baru rasa kemanisan ketam tu...

Kali ni Liza buat kari ala mamak pulak, resepi sama mcm resepi kari ikan mamak style, cuma kali ni Liza guna ketam..


RESEPI KARI KETAM BERKENTANG ALA MAMAK


Bhn2:
Ikan tenggiri / ikan2 lain - kali ni Liza guna ketam
Halba *
Biji sawi *
5 biji bwg merah - dihiris
2 ulas bwg pth - dihiris
1 1/2 inci halia - dihiris
3 s/b cili mesin
3 s/b serbuk kari ikan -liza guna brand adabi (bancuh dgn sdkt air)
Daun kari
Santan secukupnya
Garam,srbk perasa
Serai - ketuk
Bendir / tomato/terung - Liza guna kentang
Air asam jawa
Sdkt minyak
Bhn bertanda * boleh tukar guna halba campur 1 s/b

Cara2:

- panaskan minyak dan tumis bhn2 hiris, biji sawi, serai dan halba hingga naik bau.
- masukkan juga daun kari, srbk kari ikan dan cili mesin.
- bila dh garing, masukkan air asam jawa..biar lg hingga kering sdkt.
- masukkan santan, garam dan serbuk perasa.
- bila dh mendidih, masukkan ikan dan sayuran.
- biar hingga naik minyak dan ikan masak.
- tututp api dan sedia dihidang.




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...