Monday, August 20, 2012

Tart Gulung Nenas...


Assalamualaikum wbt dan salam lebaran buat semua kengkawan yg Liza sayang....ni n3 biskut terlewat, org lain dah abis pun sekut kan, Liza pulak baru nak enterprem biskut yg Liza buat....masa tak mengizinkan, nak buek cmnor kan....hihihii

Resepi biskut ni Liza masih menggunakan resepi dr Kak Hanieliza, dah pernah buat kat SINI...jom kita intai dapur Liza ye...

RESEPI TART GULUNG NENAS

Bhn2:
60 gm butter
190 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung - ( Liza letak 25 gm tpg jagung + 25 gm tpg kastad )

Jem Nenas..
boleh dibeli dikedai bahan kueh/kek
atau..
1 biji nenas ] blend dan masak sampai pekat baru + gula
1/2 cawan air ]
1 cawan gula
- (Liza beli jem yg dah siap jer)
Bahan Glaze/pengilat
2 kuning telur
2 s/kecil air
pewarna kuning

Cara.
1. Gaulkan butter,majerin dan gula supaya rata.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkanjem nenas diatas adunan dan gulungkan.
8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

                                                  SALAM LEBARAN UTK SEMUA



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...