Thursday, August 30, 2012

Puding Koktel Bersusu Cinta Hatiku.....

Resepi ni ambik dr dapur Kak Ct, cuma Liza olah sikit sbb Liza takde buah peach, so Liza gunakan buah koktel,,ape pun rasa dia mmg best...sesuai sgt la kalau nk buat utk jamuan raya...

Resepi ni lbh kurang sama dgn resepi fruit cocktail pudding yg Liza buat dulu resepi dr Kak Anim...dan rasa pun lebih kurang sama, so pilih la mana yg berkenan ye...


Konon2 bila dah buat puding heart shape ni, tukar nama la pulak kan, ada cinta hatiku....ahakkssss
Sori ye Kak CT, ampunkan daku, suka2 hati je kan....hihihii

RESEPI PUDING KOKTEL BERSUSU CINTA HATIKU

Bhn2:
1 pek agar-agar serbuk - 13 gm
500 ml air
500 ml susu sejat
3/4 cawan gula pasir
1 sudu kecil esen vanila
1 1/2 sudu besar tepung jagung + 2 sudu besar air - kacau rata
Beberapa titik pewarna kuning (optional) - Liza guna pewarna pink
Buah peach dalam tin - Liza guna buah2 an koktel

Cara-cara :
1. Basahkan acuan atau loyang dan susun buah peach didalamnya. Ketepikan.-Liza gunakan acuan heart shape
2. Didihkan air, gula pasir dan serbuk agar-agar dalam periuk dengan api sederhana hingga mendidih.
3. Bila sudah mendidih masukkan susu cair, esen vanila dan sedikit pewarna kuning. Didihkan lagi sambil dikacau perlahan. Masukkan tepung jagung dan kacau sebentar hingga agak mendidih sedikit, tutup api dan angkat.
4. Tuang adunan agar-agar kedalam acuan atau loyang dengan perlahan-lahan diatas buah peach.
5. Bila wap panas sudah hilang bolehlah disejukkan agar-agar tadi ke dalam peti sejuk.



4 comments:

Amie said...

Besar cinta hatinya ye Liza... sedap! Sedap makan sejuk ditengahari...time panas!

Qasey Honey said...

wah puding love2..mesti sedap ni...kalau dpt ni bestnya dpt jdkan sbagi ubat batuk QH ni...hukhuk

MamaEma said...

cantik..dan pastinya sedap..

Selamat menyambut hari merdeka kak

faa.rosli said...

nmpak yummy yummy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...