Wednesday, August 8, 2012

Selamat Hari Lahir dan Semoga Berjaya.....

Assalamualaikum wbt dan salam ramadhan buat semua...hari ni 080812 bersamaan 19 Ramadhan 1433H...hari ni jugak genaplah umur abg 17 thn....SELAMAT HARI LAHIR BUAT ANAKKU SAYANG...

Walaupun saat dan tika ni abg jauh, tp abg tetap dekat dihati kami....semoga abg terus cemerlang, gemilang n terbilang dunia n akhirat...Aamiin..
Sebenarnya kitaorg celebrate brthday abg ni sblm puasa lg..almaklumlah harijadi dia jatuh time bulan pose, lagi pulak dia duduk jauh dan akan balik sebulan sekali je...so, sebagai kenangan dan ingatan di masa akan dtg, Liza buatkan jugak lah kek yg dia request tak lama dulu...walaupun rupa kek ni mmg tak seberapa tp alhamdulillah itulah air tangan seorang ibu utk anaknya....


So, ni lah hasilnya, kek yg dia request nk ada gmbar flight...terkial kial jugak lah nk buat flight tu, nasib baik ada angah yg kreatif....kalau idak, mst jadi flight yg terhempas, hancussss...hihihihii
Abg minat sgt dgn flight, so umi doakan impian abg akan berjaya suatu hari nanti...Insyaallah...
Resepi kek ni Liza amik dr Fp Madihaa, mmg moist n sedap sgt kek ni, nk buat pun senang jer sbb semua guna sukatan cawan...thnx pada Madihaa yg sudi berkongsi resepi kek yg sedap n senang ni...

Filling dia pulak Liza main hentam je, Liza campur fresh cream dgn stroberi fruit filling, sgt serasi pada tekak kami sbb ada rasa masam manis kat situ, tak muak...

RESEPI KEK COKLAT MOIST

Bhn2:

1 ½ cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh garam halus
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
(Campurkan semua bahan diatas dan ayak 3 kali)
1 cawan minyak jagung
1 ½ cawan gula halus
1 cawan susu cair
2 biji telur
1 cawan air panas mendidih

Cara-cara :-
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah.
2. Gaulkan minyak jagung dengan gula sehingga sebati.
3. Masukkan telur dan gaul lagi hingga sebati. Masukkan susu cair dan kacau rata.
4. Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit dan gaul hingga
sebati.
5. Campurkan air panas mendidih dan gaul lagi hingga sebati.
6. Tuang pada tin pembakar yang telah disapu minyak jagung. Bakar sehingga masak. Untuk
pastikan kek masak ialah dengan cara cucukkan lidi penguji. Bila lidi keluar bersih bermakna
kek dah masak.
7. Sejukkan dan hiaskan dengan coklat topping.

P/S : Tidak boleh menggunakan mixer. Apabila menggaul hendaklah gaul semua bahan dalam satu putaran sahaja. Kek harus dibakar sebaik sahaja sesudah mencampurkan air panas ke dalam adunan.




Ni la rupa kat dalam kek, Liza paipkan filling stroberi tu dgn coklat ganache..tp xnmpak sgt kan...maybe next time Liza kena lebihkan filling tu...ape2 pun rasa gabungan kek ni mmg mantap...

-... Sekarang ni abg tgh trial exam, so kami mendoakan abg dapat buat yg terbaik, usaha dan tawakal, insyaallah berjaya....doa umi n papa sentiasa mengiringi langkah abg...semoga abg berjaya dan dapat menjadi contoh terbaik utk adik2....Aamiin..-





10 comments:

EmbunRosaliza said...

Selamat hari lahir yg ke 17 buat abang, dan semoga berjaya dlm examnya. pandai liza mendeko kek

Qhaifa Nur said...

hepi bufday buat abg......
moga terus berjaya dan cemerlang.....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

hepi belated besday buat abg... semoga berjaya dunia & akhirat buat abg & semoga cemerlang dlm exam tu ye...

terima kasihlah liza sudi selongkar dapur buruk madiha.. hehehe... cantik keknya tu.. lepas raya nnt hari jadi anak dara madiha.. taktaulah dpt ke idak nak buatkan dia kek sbb masa tu mungkin masih di kg.. kalau nak buat kek nak kena hangkut semua peralatan.. hehe... mungkin beli aje kot.. tp weekend ni cdg nak buat kek utk anak sedara dulu.. besday dia 10hb.. anak sendiri 23hb.. lahir tahun yg sama.. tp saiz badan jauhlah lebih besar anak madiha.. hehe.. ikut baka mak bapak masing2 kan.. hee... dah byk buat kukis raya liza?

ijayuji said...

Salam kak liza!!! salam winduuuuuuuu!!! selamat hari lahir buat abg juga, dah besar dah ank akak rupanya :D moga membesar dgn sihat dan soleh insyaAllah aminnnn... sedapnya tgk kek akak, kita suke kek yg teksturnya mcm kek akak ni, pastu mkn dgn bc bestnyer! sepotong tu kasi kita ya ehehe..

Tina Othman said...

happy birthday abang, wah dah ada anak bujang ye kak liza

tergodanya tina tgk kek tu, lama tak mengekek hehe bulan puasa kan

Liza said...

terima kasih rosa kerana mndoakan abg...xde la pndai pun, maluuu...hihihii

Liza said...

thnx nur..Aamiin..

Liza said...

thnx bebanyak pada madihaa sbb share resepi ni jugak..
Liza baru sempat buat 2 sekut je...lemau betul la rasanya thn ni...

Liza said...

Aamiin, terima kasih ika...family akk pun suka dgn rasa kek ni, lembut n sedap gitu...hihii
kalau rasa tak malu, amik la yg sepotong tu....ekekekekekee

Liza said...

terima kasih tina...akk pun buat kek ni b4 pose hari tu, kalau idak, xmau dipandangnya kek ni...hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...