Wednesday, June 22, 2016
Puyuh Goreng Lada Hitam..
Assalamualaikum wbt...rasanya sekarang semua kawan2 dok kalut mengukis kan,almaklumlah raya dah dekat...bnyk ke buat biskut tu, Liza ni tak buat pun lagi, tunggu mood dtg dulu, entah bila nak datang tak tau la...hihihi
Ok la. jom kita berbalik pada resepi puyuh grg lada hitam atau blackpepper ni..lauk ni mmg senang n yg penting sedap sgt..
Dah selalu sangat Liza buat lauk ni..
RESEPI PUYUH GORENG LADA HITAM
Bhn2:
500 gm ayam - potong kecil dan bersihkan - guna 5 ekor puyuh
1 labu bawang besar - hiris halus
4 ulas bawang putih - hiris halus
2-3 inci halia - hiris memanjang halus
1 1/2 lada hitam - tumbuk halus
3 s/b sos tiram
4 s/b kicap manis
Garam
Minyak masak
- gaulkan ayam dgn sedikit garam dan perap sebentar.
- panaskan minyak dan grg ayam hingga masak.
- tinggalkan sdkt minyak grgan ayam di dlm kuali, tumis semua bawang dan halia hingga naik bau.
- masukkan sos tiram, serbuk lada hitam dan kicap manis, gaul sebati.
- akhir sekali masukkan ayam yg tlh digrg dan grg hingga semua bhn mesra dan sebati.
- angkat dan sedia dihidang...
Labels:
ayam /itik,
lauk pauk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment