Assalamualaikum wbt dan salam manis utk semua sahabat yg Liza sayangi..roti ni Liza buat ptg smlm, boleh la breakfast pg td kan.
Resepi kali ni Liza gunakan resepi dr dapur ibundo, mmg sedap n lembut roti ni..
Terima kasih ibundo,izinkan Liza share kat sini pulak ye..
RESEPI BUN KAYA
Bhn2:
Bahan A
600 gm tepung HP
100 gm gula halus
20 gm susu tepung
6 gm garam
6 gm bread improver
11 gm yeast (1 peket mauripan)
Bahan B
285 gm air
1 biji telur
1 sudu kecil butter vanila
Bahan C
60 gm butter
Hiasan - skip
Hotdog
mix vege
mayonis
cili sos
Liza tambah:
Kaya - filling
Oat - tabur atas
Masukkan bahan A ke dalam mangkuk adunan. Gaul sebati. Masukkan bahan B, blend slow speed selama satu minit. Masukkan bahan C blend high speed selama 20 minit. Guna pengadun roti ye. Kalau nak uli pakai tangan boleh juga tapi tak gerenti adunan tu menjadi lembut. Lagipun, umangai.. longoh lah tangan..
Bila siap, keluarkan adunan dan bahagikan adunan kepada beberapa biji bebola seberat 50 gm setiap satu. Lebih kuranglah. Bentuklah sesuka hati. Biar adunan kembang (lebih kurang satu jam). Bila sudah kembang, sapu permukaan dengan campuran telur dan air. (sebiji telur dan air di kocok2 dulu). Taburkan mix vege. Picitkan sos cili dan mayonis. Kalau suka taruk cheese.
Kalau malas nak bentuk apa-apa, letak je dalam bekas ni. Dalam dough itu telah letak hotdog seketul.
Proses pengembangan selesai dan tunggu masa utk dibako |
Liza timbang doh 60gm setiap satu..letak kaya sebagai filling n tabor dgn oat..
1 comment:
memang favourite la bun kaya....nampak la gebu gebas..
Post a Comment