Wednesday, November 12, 2014

Kari Ikan Tongkol Bonda...



Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali...dah lama tak masuk dapur maya rasanya, bknnya apa, tapi masalah internet yg kadang ok kadang tak, nak upload gambar pun tak boleh...sakit pulak hati kita wakk....hihihi


Ni gambar yg terselamat, hihihi sebab awal2 lagi mmg dah ada dalam album..kari ikan tongkol ni resepi dr arwah bonda , kalau kat kelate mmg pemes la kari ikan tongkol ni..



Rasanya dah banyak kali Liza buat kari ikan ni, tapi Liza tempekkan sekali lagi resepi kat sini utk memudahkan ..

RESEPI KARI IKAN VERSI BONDA

Bhn2:

1 ekor ikan tongkol@ aye - potong dan rebus dgn sdkt garam dan asam keping hingga masak.
1 inci halia - tumbuk
5 ulas bwg merah - tumbuk
1 ulas bwg putih - tumbuk
Sedikit air asam jawa - kalau nk guna asam keping pun blh
Santan dr sebiji kelapa - jgn terlampau cair, agak2 sederhana pekat
1 paket rempah kari ikan - Liza guna adabi
2 s/b cili mesin
1 keping nise/ gula melaka
Garam, gula dan serbuk perasa
Timun/ kacang panjang/ bendir/ terung
Minyak - utk menumis

- panaskan minyak dan tumis bhn2 tumbuk.
- campurkan sedikit air bersama serbuk kari ikan dan cili mesin.
- masukkan kedlm periuk td dan biar hingga naik bau.
- bila dah nmpk sedikit kering, masukkan air asam jawa dan kacau sdkt.
- masukkan santan dan nise/ gula melaka dan biar mendidih.
- selepas tu, masukkan pula ikan yg telah direbus bersama sdkt garam, gula dan serbuk perasa.
- biarkan mendidih sekali lg, baru masukkan sayuran..
- renihkan diatas api perlahan hingga semua rasa sebatidan sedikit pekat.
- angkat dan hidangkan...

# garam jgn masuk bnyk sgt yer sbb ikan tu dah direbus dgn sdkt garam,lebih elok kalau rasa dulu sebelum letak garam dalam kuah.#



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...