Memang dah lama sangat Liza tak masak lemak cili api ikan kering ni..rasanya anak2 pun tak tau mcm mana rasa dia..so, masa balik kampung hari tu, belilah ikan cencaru kering semata2 nak masak lemak ni..bukan semua jenis ikan kering boleh masak cmni ye, kalau isi dia lembut sgt nnt isi ikan tu senang hancur bila kita masak..so, carilah isi ikan yg agak padat sikit mcm ikan cencaru ni..
Masak lemak cili api ikan kering ni sama je dgn lauk2 lain, cuma ada tambahan nenas, tu yang power tu...perghhh, mmg tak boleh nak bgtau lah kesedapan masak lemak ni, kena cuba sendiri baru tau...tapi anak2 Liza ambik kuah je, nasib baik la umi dia faham sbb umi dia pun cmtu jugak masa kecik2...hihii, kadang2 sanggup berlapar bila lauk yg arwah ma masak tak kena dgn selera...hihihi
RESEPI MASAK LEMAK CILIAPI IKAN KERING N NENAS
Bhn2:
4 ekor ikan cencaru kering - potong 2
15 biji cili api11/2 inci kunyit hidup
Garam, perasa
Sebiji nenas mekar - hiris nipis
Santan secukupnya
- Ciliapi dan kunyit hidup ditumbuk lumat.
- masukkan santan dan bhn2 tumbuk ke dlm
periuk dan masak dgn api sederhana sambil kacau..- bila hampir mendidih masukkan ikan kering, nenas, garam dan perasa dan sentiasa kacau supaya tak pecah minyak ye..
- bila ikan kering dah masak dan lembut, tutup api dan sedia dihidangkan...
1 comment:
Rasanya kalau makan nasi cukuplah lauk gini Liza... kuahnya tu memang sedap ooo!
Post a Comment