Monday, January 6, 2014

Cumin Rice Hadramaut Yeman / Nasi Jintan Putih Hadramaut Yeman....




Liza nk ucapkan jutaan terima kasih pada tuan empunya resepi ni, Lydia..at least dapat jugak lah rasa makanan Arab hasil air tangan sendiri walaupun bkn seratus peratus yg original..ada bhn dan cara yg Liza skip sbb susah nak cari kat sini...izinkan Liza share resepi kat sini pulak ye, thnx again..



RESEPI CUMIN RICE HADRAMAUT YEMAN

Bhn2:
4 cawan basmathi- cuci, rendam ngan garam selam 1 jam dan toskan
1 tsp yellow food coloring
4-5 kuntum bunga cengkih*
3-4 biji cardamom*
1 btg kulit kayu manis*
1/4 tsp cumin powder*
1/4 tsp corainder powder*
1/4 tsp Arabic mixed spices - xletak
1/2 camt cumin seeds*
1/2 camb minyak masak
1/2 tsp rose water
1-2 biji cili hijau*
1 biji loomy* (tak boh pon tak apa) - xletak
Air secukupnya sbb ikut jenis beras. (lydia guna 1 Cawan beras:1.5 cawan air)
Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan bertanda, tumis sekejap.
Masukkan beras dan goring hingga semua bersalut selama 2-3 minit dan masukkan air panas/ stock ayam secukupnya.

Bila dah hampir kering nampak lubang2 air di permukaan nasi tu, titiskan pewarna kuning dan rose water, biarkan nasi ditanak seketika sehingga kering sedikit. - Liza biarkan nasi masak sepenuhnya...




Liza tak buat ayam dia ye sbb Liza gandingkan dgn ayam panggang thai...kalau nak tengok cara Lydia masak nasi ni, boleh klik je kt link atas tu...apa2 pun nasi ni mmg sedap dgn rasa rempah tu..



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...