Tuesday, December 17, 2013

Chiffon Coffee n Cadbury...



Resepi kek chiffon kali ni Liza ambik dr buku Penyediaan Kek Kreatif, Alex Goh..Liza tambahkan sedikit coklat Cadbury utk menyedapkan lagi kek ni, anak2 siap berebut2 lg...hihihii


RESEPI KEK CHIFFON KOPI N CADBURY

Bhn2:
  A:
4 biji kuning telur
11/2 s/b serbuk kopi segera
115 ml air
85 ml minyak sayuran
1/4 s/t garam
100 gm gula
150 gm tepung
1 s/t serbuk penaik

 B:
4 biji putih telur
90 gm gula
1/8 s/t krim tartar - xletak

Beberapa keping coklat Cadbury ( patahkan) - Liza tambah


- panaskan ketuhar 170C selama 15 minit..
- campur A dan gaul rata2..Liza pukul sehingga kembang
- pukul putih telur dlm bekas lain sehingga kembang, tambahkan gula dan krim tartar..
- teruskan pukul sehingga pekat,,
- masukkan B kedlm A dan gaul sebati guna spatula guna kaedah kaup balik..
- masukkan coklat Cadbury dan gaul sebati..
- masukkan ke dlm loyang dan bakar 45 minit atau sehingga masak.
- bila kek dah masak, keluarkan kek dr ketuhar dan terbalikkan, biar sejuk..

2 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum liza...aduh gebusnya...nmpk pun sdap...

Deanna Jaafar said...

nyum2..sedapnya...
salam berkunjung sis :)
Tanda-tanda Usus Tidak Bersih & Kesannya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...