Friday, December 28, 2012

Nasi Beriani Simple....


Assalamualaikum wbt dan salam bertemu lg di hari Jumaat, penghulu bg segala hari....alhamdulillah kita semua masih diberi kesempatan utk menikmati keindahan ciptaan Allah bersama yg tersayang.....

Nasi beriani ni pun dah lama Liza buat, resepi dr CMG kat MyR, Liza gandingkan dgn kari ayam tomato puri n acar masak dr adik ipar..katanya tu acar tradisi family dia kat Sarawak...ok lah jom kita layan resepi dr Cik Mat ni...



RESEPI NASI BERIANI SIMPLE

Bhn2: ( 6-7 org)

  • 1 kg beras basmathi, rendam 1/2 jam dan sejatkan
  • 1 tin kecil minyak sapi (ghee)
  • 1 tin susu sejat (susu cair pun ok)
  • 3 biji bawang besar, dihiris halus
  • 5 ulas bawang merah*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*(*dikisar halus)
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 4 biji buah pelaga
  • 2-3 helai daun pandan, siat dan simpulkan
  • Segenggam daun ketumbar -  xletak
  • Segenggam bawang goreng - xletak
  • 1/2 cawan gajus
  • 1/2 cawan kismis
  • Secubit koma-koma, direndam dalam sedikit air panas - Liza guna pewarna kuning je..
  • 1 kiub ayam maggi
  • Garan secukup rasa
  • 2 s/b rempah beriani - bancuh dgn sdkt air
  • Air mengikut sukatan beras (boleh dilebihkan 1/2 tin susu air jika perlu)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak sapi dalam periuk atau kuali. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga diikuti daun pandan dan bahan2 kisar  bersama rmpah beriani tadi. Tumis hingga wangi. Masukkan gajus dan masak hingga gajus perang.
  2. Masukkan kismis. Kacau rata. Tuang air dan susu cair. Masukkan kiub ayam dan garam (secukup rasa). Biarkan mendidih.
  3. Tuang no.02 ke dalam rice cooker dan masukkan beras yg telah disejat tadi, tekan "cook". Masak hingga nasi kering. Dengan menggunakan sudu (atau chop stick) buat beberapa lubang pada nasi tadi dan tuangkan koma2. Masukkan juga daun ketumbar dan bawang goreng. Tutup tudung periuk dan biar nasi betul2 masak.
  4. Bila nasi betul2 masak, gaul nasi perlahan2 sekadar meratakan bahan2 tabur tadi dan juga jus koma2. Jgn terlebih gaul nanti nasi akan patah2. Seelok2nya gunakan chop stick.
  5. Boleh lah dihidangkan bersama lauk2 sampingan seperti dalca, ayam masak merah, paceri nanas. pencuk nanas. acar timun atau acar buah dan kurma ayam / daging atau mengikut selera masing2.



Ni la rupa acar timun yg adik ipar dr Sarawak bg ari tu..rasa dia lebih kurang sama dgn acar timun masak resepi dr arwah ma...cuma yg speselnya dia tambahkan jeruk buah anggur kt dlm tu, rasa dia mmg lg 'kick' la...thnx pada Ema sbb acar ni mmg sedap dan family Kak Za suka....


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...