Jom kita terus tgk resepi ye, amik dr dapur Kak Ummi Kuantan....Liza dah pernah buat kat SINI tp dulu Liza buat dlm loyang besar ye, kali ni Liza buat comei2 dlm bekas bahulu....
RESEPI BAHULU ROS COKLAT URAI
Bhn2:
- 4 biji telur
- 1 1/2 cwn gula pasir (boleh kurangkan jika suka)
- 1 sdt esen rose
- 1 3/4 cawan tepung gandum
- Sedikit pewarna merah
- sdkt choc rice - Liza tambah
Cara
Penyediaan:
- Pukul telur bersama gula hingga kembang.
- Masukkan esen rose.
- Masukkan tepung gandum, pukul lagi sehingga sebati.
- Asingkan sesenduk daripada adunan tadi, campurkan dengan pewarna. Kacau rata. - Liza campurkan semua adunan dgn warna merah jambu
- Sapu acuan dengan minyak masak. Masukkan sedikit adunan asal, kemudian letakkan adunan berwarna dan adunan asal semula. (3 lapisan) - akak swirl sikit dengan chopstick.. - skip
- Masak pada suhu 180darjah selama (+-)1jam. - akak bakar dlm 45 minit dah ok... Liza bakar dlm 20 minit je sbb bekas kecik..
1 comment:
waahhh pinky bahulunya
Post a Comment