Saturday, December 29, 2012

Bahulu Ros Coklat Urai....

Assalamualaikum wbt...kali ni buat lagi bahulu ros tp kali ni Liza tambah coklat urai...makin rangup bahulu ni dan anak2 bertambah2 suka la....


Jom kita terus tgk resepi ye, amik dr dapur Kak Ummi Kuantan....Liza dah pernah buat kat SINI tp dulu Liza buat dlm loyang besar ye, kali ni Liza buat comei2 dlm bekas bahulu....

RESEPI BAHULU ROS COKLAT URAI

Bhn2:
  • 4 biji telur
  • 1 1/2 cwn gula pasir (boleh kurangkan jika suka)
  • 1 sdt esen rose
  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  • Sedikit pewarna merah
  • sdkt choc rice - Liza tambah
Cara Penyediaan:
  1. Pukul telur bersama gula hingga kembang.
  2. Masukkan esen rose.
  3. Masukkan tepung gandum, pukul lagi sehingga sebati.
  4. Asingkan sesenduk daripada adunan tadi, campurkan dengan pewarna. Kacau rata. - Liza campurkan semua adunan dgn warna merah jambu
  5. Sapu acuan dengan minyak masak. Masukkan sedikit adunan asal, kemudian letakkan adunan berwarna dan adunan asal semula. (3 lapisan) - akak swirl sikit dengan chopstick.. - skip
  6. Masak pada suhu 180darjah selama (+-)1jam. - akak bakar dlm 45 minit dah ok... Liza bakar dlm 20 minit je sbb bekas kecik..

1 comment:

faa.rosli said...

waahhh pinky bahulunya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...