Saturday, December 29, 2012

Ketayap / Kuih Gulung....


RESEPI KUIH KETAYAP

Bhn2 kulit:


1 cawan tpg gandum
1 cawan jus air pandan (5 helai daun pandan + 1 cawan air)
1/2 cawan santan / susu segar / air
1 biji telur
Pewarna hijau
Sedikit garam


Bhn2 inti :

½ biji kelapa parut
¼ cawan gula kabung
½ cawan gula pasir
1 helai daun pandan
¼ cawan air

Untuk kulit :
1) Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan.
2) Panaskan kuali leper (pan) dan sapu rata dengan minyak masak/ marjerin.
3) Tuangkan sesenduk adunan dan ­lenggangkan kuali tadi supaya adunan rata dan nipis. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
4) Ratakan kulit, letak sedikit inti di tengahnya. Lipat bahagian kiri dan kanan. Gulung kemas­. Buat hingga habis. Sedia untuk dihidangkan.

Untuk inti:
1) Gaulkan semua bahan inti dalam kuali dan jerangkan ke atas api yang sederhana.
2) Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering. Angkat dan ketepikan.
- Liza pun dah lupa dr mana Liza dapat resepi ni, jadi pada tuan empunya resepi ni, mintak halal dan terima kasih ye....-


2 comments:

Salami Simon said...

Sedapnya makan sambil sembang2 dan minum secawan teh panas!

QasehnyaRania said...

lama tak buat ketayap..sedap ni ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...