RESEPI KUIH KETAYAP
Bhn2
kulit:
1 cawan tpg gandum
1 cawan jus air pandan (5 helai daun pandan + 1 cawan air)
1/2 cawan santan / susu segar / air
1 biji telur
Pewarna hijau
Sedikit garam
Bhn2 inti :
½ biji kelapa parut
¼ cawan gula kabung
½ cawan
gula pasir
1 helai
daun pandan
¼ cawan
air
Untuk
kulit :
1)
Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan
tapiskan.2) Panaskan kuali leper (pan) dan sapu rata dengan minyak masak/ marjerin.
3) Tuangkan sesenduk adunan dan lenggangkan kuali tadi supaya adunan rata dan nipis. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
4) Ratakan kulit, letak sedikit inti di tengahnya. Lipat bahagian kiri dan kanan. Gulung kemas. Buat hingga habis. Sedia untuk dihidangkan.
Untuk inti:
1) Gaulkan semua bahan inti dalam kuali dan jerangkan ke atas api yang sederhana.
2) Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering. Angkat dan ketepikan.
- Liza pun dah lupa dr mana Liza dapat resepi ni, jadi pada tuan empunya resepi ni, mintak halal dan terima kasih ye....-
Sedapnya makan sambil sembang2 dan minum secawan teh panas!
ReplyDeletelama tak buat ketayap..sedap ni ;)
ReplyDelete