Dulu Liza buat paru dan limpa masak ungkep, tp kali ni Liza guna hati dan pedal ayam pulak...lauk ni dah jadi peberet family Liza..resepi asal ni dpt dr dapur Cide de Nuanza...akk mintak izin share sekali lg resepi ni ye...thnx
HATI N PEDAL AYAM MASAK UNGKEP
Bhn2:
1/2 kg paru + limpa - kali ni Liza guna hati n pedal ayam
1 keping asam gelugur
cili merah / hijau- hiris
1 biji bwg besar- hiris
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 sudu teh serbuk jintan manis
1 btg serai- diketuk
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih
Bahan2 tumbuk:
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
Paru dan limpa ( hati n pedal) di gaul dgn srbk kunyit dan
sedikit garam kemudian digrg sebentar.
Panaskan minyak. tumis bwg besar, kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih
Masukkan juga serai dan cili hiris
Biar hinga naik bau
Masukkan bahan2 tumbuk + serbuk jintan manis + serbuk ketumbar + asam gelugur
Tambahkan sedikit air dan gaul sebati
Masukkan garam dan sedikit gula jika suka
Biarkan bahan2 sedikit garing dan kering (kemudian boleh ditambah lg sedikit air jika inginkan sedikit basah)
Masukkan paru dan limpa yg telah digrg td dan gaul sebati..
Panaskan minyak. tumis bwg besar, kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih
Masukkan juga serai dan cili hiris
Biar hinga naik bau
Masukkan bahan2 tumbuk + serbuk jintan manis + serbuk ketumbar + asam gelugur
Tambahkan sedikit air dan gaul sebati
Masukkan garam dan sedikit gula jika suka
Biarkan bahan2 sedikit garing dan kering (kemudian boleh ditambah lg sedikit air jika inginkan sedikit basah)
Masukkan paru dan limpa yg telah digrg td dan gaul sebati..
1 comment:
sedapnyaaa....tapi takleh makan..sebab nak final exam..lepas final baru nak makan puas2..hihi
Post a Comment