Friday, December 22, 2017

Daging Masak Merah ala Thai..



Assalamualaikum wbt...daging masak merah ni dah jadi menu kegemaran family Liza..rasa yg sangat sedap dan bhn2 yg senang.tu yg Liza suka...hihihi

Masih setia dgn resepi dr Kak Azie, timakasih ye kak






RESEPI DAGING MASAK MERAH ALA THAI
 
 
Bhn2:
 
 

1/2 kg daging lembu - rebus empuk dg pewarna merah

2 ulas bawang putih - ketuk

1 labu bawang besar - hiris

1 sudu besar cili kisar

2 sudu besar sos tiram

1 sudu besar sos ikan thai

1/4 cawan sos tomato

Garam dan gula secukup rasa

Kacang panjang - jika suka

Daun sup/daun bawang 

1 biji cili capsicum

1 cili merah



Cara-cara:


Rebus daging dengan sedikit pewarna merah hingga empuk. Di 

dalam kuali, panaskan minyak dan goreng dahulu daging hingga 

kuning sedikit. Ketepikan.

Tumis bawang putih hingga naik bau dan masukkan cili giling.

 Kacau sehingga cili betul betul garing dan bolehlah di masukkan 

sos tiram, sos ikan dan sos tomato.

Masukkan pula daging tadi, cili capsicum, bawang besar serta cili 

merah yang di hiris dan kacau. Perasakan dengan garam dan gula. 

Tabur daun sup di atas dan hidangkan dengan nasi putih.
 
 
Nota:


Kalau inginkan lebih kuah, masukkan sedikit air dan sos tomato.












1 comment:

Suria Amanda said...

Senang je resepinya ye...SA nak cba jugak la...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...