Thursday, December 7, 2017

Cinnamon Roll Bun..



Kali ni cuba resepi dr Ina, rakan IG yg memang terer buat roti..tq Ina, roti ni mmg lembut dan gebusss..cuma Ina buat garlic bun dan liza buat cinnamon roll bun







CINNAMON ROLL BUN


Bhn2 Tangzhong:

25gm tepung roti
125ml air

- bhn diatas disatukan kemudian dimasak hingga likat dgn api yg kecil
- selalu kacau agar tidak berketul, biarkan sejuk
- simpan dlm bekas bertutup atau terus digunakan


Bhn Doh:


325gm tpg roti
100gm tpg gandum
50gm gula
20gm susu tepung
2 1/2 s/kecil yis
1 s/k garam
75gm unsalted butter
100gm air suam
2 biji telur - kocok sikit


Bhn Sapuan:

1 biji kuning telur + 1 s/b susu cair - campur dan gaul sebati

Bhn Cinnamon:

3 s/b serbuk cinnamon
3 s/b gula perang
2 s/b mentega - cairkan
- campurkan serbuk cinnamon dan gula perang









- campur tangzhong dan semua bhn KECUALI garam, air dan butter di dlm BM
- tuang air sedikit2 ikut kesesuaian tepung, jika dah dapat doh yg kasar, berhenti letak air
- masukkan pula butter dan garam dan biar proses dlm BM hingga selesai
- keluarkan doh dan tutup dgn tuala lembap . rehatkan hingga naik 2 kali ganda
- tumbuk doh utk buang angin, kemudian gelek doh menjadi segiempat sama
- sapu butter cair dan campuran cinnamon td di sekeliling doh
- gulung doh dgn kemas dan potong doh kepada beberapa keeping menggunakan pisau yg tajam
- susun doh di atas dulang yg telah dilengser butter
- rehatkan doh sekali lg hingga naik 2 kali ganda
- sapukan egg wash dan bakar pada suhu 180C selama 20-30 minit
- keluarkan dan sejukkan roti di atas rak





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...