Thursday, June 1, 2017
Mee Kari Bonda...
Apa yg membezakan resepi mee kari arwah ma dgn resepi lain ialah tentang penggunaan keledek utk memekatkan kuah, biasanya org lain gunakan santan kan, tapi yg ni mmg tak guna langsung santan..rasa manis dr keledek tu yg buatkan rasa mee ni spesel sgt
Semestinya resepi arwah ma ni the best la, cuma kadang2 bila angin M melanda, maka Liza akan gunakan santan,hihii
RESEPI MEE KARI BONDA
Bhn2:
7 ulas bwg merah
2 ulas bwg pth
1 inci halia
1 senduk cili mesin
5 s/b serbuk kari daging
Fishball, fishcake - potong kecil
Tulang + dgg tetel - direbus dahulu
2 biji ubi keledek rebus - tumbuk lumat
2 tangkai daun kari
Air asam jawa
Bhn2 sampingan
250 gm mee - celur
Taugeh - celur
Tauhu - digoreng
Telur -direbus
Limau kasturi
Lada hijau - potong nipis
Cara buat kuah :
- tumbuk atau mesin bwg merah, pth dan halia
- tumis bhn2 tersebut dan masukkan rempah kari bersama cili mesin yg telah dibancuh dgn sdkt air
- bila dah garing, masukkan air asam jawa dan daun kari.
- ubi keledek lenyek td digaul bersama sedikit air
- pastikan betul2 garing, baru masukkan keledek dan tulang bersama air rebusannya..( kalau guna ayam, tambah air biasa je)
- bila dah mendidih, masukkan fishball dan fishcake.
- perasakan dgn garam dan sdkt srbuk perasa.
- bila tulang dah betul2 empuk, tutup api dan hidang bersama bhn sampingan..
Labels:
mee/bihun/kuetiaw
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment