Wednesday, September 7, 2016

Kerabu Mangga Ikan Bakar...


Assalamualaikum wbt...sesekali dapat makan kerabu2 cmni mmg berselera kan...nak2 pulak kalau buat sendiri, cnfrm bertambah2 nasi,,
Kalau kat kedai susah nk jumpa kerabu yg kena dgn selera, kdg tak cukup masam la, tak cukup pedas la...mmg tak sedap la bagi Liza

So, ari tu dah alang2 ada manga n baki ikan cencaru bakar, maka terjadilah kerabu manga ikan bakar ni..kalau nk guna ikan rebus pun blh je









RESEPI KERABU MANGGA DAN IKAN BAKAR

Bhn2:

2 biji manga muda - racik halus
3 ulas bawang merah - hiris nipis
5 biji cili padi @ lebih - hiris nipis
Sedikit daun ketumbar - hiris
1 ekor ikan cencaru bakar - ambil isi
Air asam limau secukupnya - yg tepulang ye
Garam, gula secukup rasa


- masukkan mangga yg telah diracik ke dlm mangkuk..
- masukkan juga hirisan bwg merah, cili api dan daun ketumbar, garam, gula dan air asam..
- gaul sebati dan sesuaikan rasa
- bila dah cukup rasa masam n pedas, simpan dalam petiais 30 minit sebelum makan utk sebatikan semua rasa ..




1 comment:

Eh! Pop Media said...

Salam. Saya Amir dari iluminasi.com. Mohon izin berkongsi sebahagian info dari blog puan dalam post ni ya. Kredit dan link kepada blog puan akan diberikan. Maklumbalas dari pihak puan adalah amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...