Friday, September 2, 2016

Chocolate Cheese Lava Berhantu...terjebak sudah


Kek yang jadi fenomena kat fb sekarang,kek yg dah lama geng blogger buat dan sekarang timbul balik dgn nama yg cukup menakutkan...Kek Coklat Berhantu, hihihi
Apa pun nama kek ni, mmg tak boleh dipertikaikan lagi bila gabungan cheese n coklat bersatu...perghhhh, sedapppp



Memang Liza selalu buat kek coklat resepi yg satu ni, rasa dia mmg moist dan anak2 suka sgt..dan kebetulan tgk kat dapur K.Ita pun guna resepi yg sama jugak...kata K.Ita resepi kek cheese lava berhantu ni resepi dr Chef Asma....tq pada kedua2nya




RESEPI KEK COKLAT ANIS
Bhn2:

1 cawan air
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko
 - masak semua atas api sederhana hingga gula larut

2 biji telur
- pukul dgn whisk dan masak sekali dgn bhn2 di atas

1 cawan tepung gandum
1/2 s/t soda bikarbonat
1/2 s/t double action baking powder
- semua bhn diayak.
- masukkan ke dlm bhn2 yg telah dimasak td..
- masukkan ke dlm loyang 8 @ 9 inci yg telah dilengser mentega dan kukus 30 minit atau sehingga masak..




Susun bekas aluminium dalam kukus
Tuangkan adunan 1/2 daripada bekas
Kukus dalam kukusan yang telah didih airnya selama 30 ~ 45 minit atau sehingga masak

Jika bakar, gunakan suhu 170C. Bakar secara steam bath selama 45 minit atau sehingga kek masak sempurna


* Jika kek ini hendak di bakar sebaiknya gunakan UHT Whipping Cream untuk dapatkan kek yang lebih moist. Bakar dengan kaedah steam bath untuk dapatkan kek yang lembab

* Jika kek ini hendak di kukus sebaiknya gunakan fresh milk atau susu cair.








Krim Keju

Bhn2:

250 gm Cream Cheese
500 ml UHT Whipping Cream
3 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh pes lemon - optional


Satukan cheese dan susu pekat manis dan putar hingga adunan lembut dan sebati
Masukkan UHT Whipping Cream dan putar hingga kental.
 

* Pastikan jangan terlebih pukul kerana UHT Whipping cream akan mencair jika terlebih pukul





Coklat Leleh

Bhn2:

250 gm coklat masakkan gelap
250 ml UHT Whipping Cream
1 sudu teh golden syrup / glucose syrup / madu
1 sudu besar butter
1 sudu besar paste Hazelnut / Nutella

1 sudu teh esen vanilla



Satukan coklat, butter dan paste Hazelnut dalam mangkuk
Masukkan UHT Whipping cream dan golden syrup dalam periuk dan panaskan hingga timbul buih kecil tepi periuk.
Angkat dan tuangkan dalam bekas berisi coklat masakkan
Biarkan coklat mencair
Tambahkan esen vanilla dan gaul rata
Biarkan sejuk


Cara:


Kek yang telah masak di biarkan sehingga sejuk sepenuhnya
Potong kek kepada 2 kepingan ( jika nak buat cheese di tengah )

Ambil sedikit cheese ( dalam 2 sudu besar)  dan campurkan dengan sedikit coklat leleh. Gaul rata dan letakkan dalam piping bag untuk hiasan atas kek.

Kek yang telah di potong di letakkan cheese
Kemudian lapiskan dengan sekeping lagi kek di atas cheese
Ratakan cheese di atasnya
Simpan sebentar dalam peti ais hingga cheese keras sedikit
Bila cheese dah keras, tuangkan coklat leleh
Hiaskan atas kek dengan corak pilihan dengan menggunakan cheese coklat yang di letakkan dalam piping bag tadi.
Lorekkan dengan lidi ketika coklat masih cair

Simpan dalam peti ais sebentar hingga coklatnya keras sedikit
Sedia di nikmati


2 comments:

Kak Nita said...

Sedappnya..viral sungguh kek ni ..teringin nak try tp xdak masa lg ..huhu

Liza said...

alaaa kek ni biasa je kak nita, nama je vogue...hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...