Tuesday, November 3, 2015

Muffin Pisang Vogue....





Assalamualaikum wbt dan salam manis utk semua...smlm tertengok resepi muffin pisang yg dishare oleh mmber fb Lyn...pastu teringat stok pisang frozen ada sikit lagi balance buat cekodok pisang ari tu...so, ari ni try la buat sbb nak perabis stok pisang tu konon2nya...hihii

Muffin ni mmg lembut dan sedap...rugi kalau tak cuba, mak buat pun senang..terima kasih  ye sudi berkongsi resepi vogue ni, Liza mohon share kat sini pulak ye Lyn..






RESEPI MUFFIN PISANG VOGUE

Bhn2:

230 grm tpng naik sndri
150 grm gula psir
1sudu teh baking powder
1/4 sudu teh bicarbonat soda
2 biji telur(pukul sekjp dgn garfu)
1sudu teh extrac butter vanilla - tak letak, xde
50 grm butter cair
65 grm minyk jagong
400 grm pisang di lecek
Perisa vanilla - Liza ltk perisa pisang

 
Cara2
Cmpur kan semua bahan kering dlm 1 mangkuk
Cmpur kn semua bahan cair dlm mangkuk lain...guna whisk je
Pastu msuk kn bahan kering ke dlm mangkuk tdi dan kacau sehingga sebati, kacau manja2 je ye, bila dah sebati dah.. Msuk kn dlm paper cup.tabur kn badam cincang Liza tabur choc rice
Bakar 25 minit pd suhu 160' - Utk dapatkan tekstur merekah cmtu, Liza guna suhu 200C dan bakar 20 minit...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...