Friday, October 16, 2015

Kuih Lapis Tradisi.....





Assalamualaikum wbt dan salam jumaat penghulu segala hari...kuih lapis ni peberet adik, anak Liza yg kecik...tiap kali tgk gambar kuih lapis cnfrm dia akan suruh buat..

Kali ni Liza guna resepi dr K.An Periuk Tanah ( Liza xdapat cari link dia)...Liza CnP resepi ni dr dapo Mas....tq ye utk kedua2nya.






RESEPI KUIH LAPIS TRADISI

Bahan2:

2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan gula pasir
4 cawan santan (1 cwn santan pekat campurkan bersama 3 cwn air) 1/4 sudu teh garam sedikit pewarna merah dan perisa ros

 Cara membuatnya:

  1. Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 8 inci. Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
  2. Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil.
  3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. (adunan ini menghasilkan lebih kurang 1200ml bater) bahagi kepada 600 ml +/- setiap satu. Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.
  4. Masukkan loyang yg telah di sapu sedikit minyak ke dalam kukusan. 
  5.  Tuang 200 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang 200ml adunan merah. Kukus lagi.
  6. Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan merah. Untuk lapisan terakhir, Mas kukus selama 20 minit. K.An tambah sedikit lagi pewarna merah untuk lapisan akhir agar warnanya lebih menyerlah.
  7. Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong. 

 Kuih lapis yang elok, boleh dimakan selapis demi selapis
 
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...