Friday, October 31, 2014
Sambal Getuk / Sambal Ketuk...
Assalamualaikum wbt ...sambal getuk ni Liza buat semalam gara2 tgk Sari dok post dia mkn lempeng cicah ngn sambal getuk ni...alkisahnya sambal ni mmg pemes kt Johor ye, terutamanya bg org2 Jawa...kalau Liza silap, tlg perbetulkan ye...
So, bermulalah episode menggooggle utk cari resepi sambal yg tak pernah Liza makan seumur hidup...agak susah jugak nk tentukan rasa tu sbb mmg tak pernah tgk dan tak pernah makan kan, jadi buat ikut selera je la....hihihii
Dalam banyak2 resepi, Liza berkenan dgn resepi dr mmber blogger ni tapi Liza mintak maaf bnyak2 ye sbb Liza tak dapat nk link kan, Liza lupa nak tulis siapakah gerangan empunya resepi ni....mintak maaf bnyak2 ye dan izinkan Liza share resepi ni kat sini pulak ye..
Dari pengamatan Liza, blogger ni mmg biasa makan sambal ni sbb ada jugak disertakan resepi yg biasa arwah nenek dia buat...terima kasih bnyk2 ye..
RESEPI SAMBAL GETUK VERSI SIMPLE
Bhn2:
Segenggam cili api - buang batang dan bersihkan
Segenggam ikan bilis / lebih - bersihkan
Sebiji bawang putih - optional
Sedikit minyak
- panaskan minyak dan goring semua bhn hingga bwg dan cili layu.
- keluarkan dan tumbuk didalam lesung..( buat mcm sambal belacan )
RESEPI SAMBAL GETUK VERSI ARWAH NENEK
Bhn2:
Segenggam cili api + 7 biji cili hijau
1 biji bawang besar- mayang
3biji bawang putih - hiris
Sedikit belacan
Segenggan ikan bilis
Sedikit asam jawa (buang biji) - Liza guna jus limau kasturi
Sedikit minyak
- panaskan minyak dan goreng semua bhn hingga layu.(Liza goreng asing2), minyak lebihan jgn dibuang...
- keluarkan dan tumbuk seperti sambal belacan.
- masukkan sedikit minyak lebihan td dan gaul rata..
- siappp
* kalau diperhatikan sambal getuk ni mmg tak de guna sebarang perisa kan macam garam atau gula..mula2 Liza confius jugak tapi hentam aje la labu...ikut je la resepi ni, tapi anak Liza cakap tawar sikit, hubby cakap dah ok...apa2 pun terpulang lah ye..Liza pun tak tau jugak....hihihii
Labels:
sambal /pencicah
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment