Friday, June 20, 2014

Tiramisu....




Assalamualaikum wbt dan salam Jumaat penghulu segala hari...Alhamdulillah kita masih diberi ruang utk bernafas di bumi Allah ini..semoga kita semua dapat menunaikan ibadat puasa di bulan Ramadhan yg dijangkakan minggu depan...insyaallah dan semoga dipermudahkan...Aamiiin

Kek ni Liza buat sempena hari bapa hari tu, saje je buat sebab anak2 mmg suka kek tiramisu ni, nak2 lagi angah, mmg berulang2 dia makan..mmg puas hati la buat sendiri..




Resepi ni Liza ambik dr fb Jom Masak, thnx Zah,family akk puas hati sgt dgn kek ni, tak habis2 puji, diaorg cakap sedap...


RESEPI TIRAMISU

Bhn2:
BAHAN A - Liza guna kek span vanila, resepi scroll kat bawah ye..

- 250g tepung kek sponge ready mix
- 4bji telur B
- 60ml susu cair...

- 1/2 sdb ovalette
- 2sdb serbuk koko
- 1sdt emulco choc



 BHAN B
- 60ml mnyk masak

BAHAN C
- 1/2cwn nescafe tanpa gula

BAHAN D
-1sachet nes 3in1
- 2sdb serbuk koko
- 1sdb milo
**satukan gaul rata

cara cara
- mix kan high speed semua bhn A hingga ringan pluffy...perlahan kan speed...kemudian masukkan bhn B....mix sebati
- kaub balik skali lg hingga btl2 sebati
- tuang dlm loyang 8" yg dah di alas baking paper
- bkr suhu 170 api atas bwh....atau terpulang pada oven masing2...40min atau hngga masak
- sisip pisau...terbalikkan atas redai...keluarkan loyang...biarkan sejuk sebelum di layer

CREAM
- 250g cream ciz di lembut kan
- 1sdb butter suhu bilik
- 1sdb gula icing
- 1 1/2cwn fresh cream yg cair

cara cara
- mix kan gula icing...cream cheese & butter hingga betul2 lembut (pastikan tidak berketul)
- masukkan fresh cream cair...beat hingga kental sebati

CARA LAYER CAKE
- potong kek pada 3 lapisan
- lapisan pertama di renjis air nescafe....pipekan cream....ayak nipis bahan D
- letak lapisan kedua kek...ulang langkah sama
- tutup dengan lapisan ke3 kek...ratakan cream dengan cara melepa....
- ayak bahan D serata kek

- sedia dihidang sejuk





Kek span vanilla:

250gm tepung sponge mix
50ml air
1 s/k ovalette
5 biji telur B
50ml minyak / butter cair
1 s/k esen vanilla


- satukan semua bhn KECUALI minyak / butter cair ...
pukul hingga betul2 putih dan gebu.
- masukkan minyak / butter cair dan sedikit2 sambil dikaup balik.
- tuang dlm loyang 8 @ 9 inci yg telah digris dan dilapik kertas..
- bakar dalam ketuhar 170C selama 30 minit atau sehingga kek masak..
- terbalikkan kek sejurus dikeluarkan dr oven, lepas 10 minit terbalikkan semula, sejukkan..
- potong kek kepada 2 @ 3 bhgn..



1 comment:

Bbwana adienia said...

sedapnya tiramisu kek..selamat hari bapa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...