Sunday, June 29, 2014

Mars Chocolate Cheesecake...


Assalamualaikum wbt dan Salam 1 Ramadan utk semua..org lain dok tayang menu berbuka, Liza pulak sibuk nak masukkan resepi kek ni atas permintaan kawan2...kek nia salnya resepi dari chilled oreo cheesecake, Liza saje nak ubah selera memandangkan anak2 suka coklat mars ni, so try la buatkan kek ni utk diaorg..

Coklat mars ni bg kami agak manis sikit, jadi Liza letak sikit je kat dlm tu, lain kali boleh try cairkan dulu coklat mars tu, lepas tu gaulkn dgn cream cheese tu, mungkin rasa dia lagi menarik kan..



RESEPI MARS CHOCOLATE CHEESECAKE

Bhn2:

Dasar Kek
200gm biskut oreo(buang krimnye)- Liza guna biskut oat
80gm butter cair

*campurkan butter & biskut yg telah dihancurkan,tekan dlm loyang
ratakan & buh dlm peti ais selama 20 minit.



Bahan Kek :

250 cream cheese
200gm non dairy whiping krim
1 sudu kecil lemon jus (x letak pun xpe)
1 1/2 sudu besar gelatin + 100ml air panas
60gm gula halus
biskut oreo 1 paket..hancurkan 3 suku..buang krimnye dan selebihnya buat deko..- 4 keping coklat mars ( potong kecil)

Cara-caranya:-

1.Putarkan whipping krim hingga jadi krim..ketepikan
2.Putarkan cheese, gula hingga kembang, masukkan gelatin, lemon jus putar sebati..
3.Campurkan whipping krim, kaup balik perlahan2..dan campurkan oreo hancur td, boh dlm loyang yg ade dasar kek td..dan sejukkan dlm peti ais selama 4 jam...leh deco ikut suka...




Bahan Topping @ Ganache Coklat :

100ml whipping cream/fresh cream
250g coklat masakan gelap (dark chocolate)
1 sudu besar golden syrup (utk kurangkan pahit coklat)
1 sudu besar butter (utk topping yg berkilat)

- Panaskan whipping cream/fresh cream sebentar (tak perlu hingga mendidih). Jika tiada boleh sub dgn susu segar/susu cair tapi kurangkan sukatan 50ml. Masukkan coklat masakan. Kacau hingga cair dan licin. Kemudian masukkan syrup dan juga butter. Kacau sebati. Tuang ke atas kek yang dah sejuk tadi dan taburkan kepingan coklat mars, biarkan dlm fridge 1-2 jam...


 

1 comment:

zana fahmi said...

Salam Ramadhan Liza, amboi...hari pertama puasa dah bercheese cake. Buat org terlior je...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...