Monday, June 16, 2014

Bubur Jagung Durian Bersagu....





Assalamualaikum wbt dan salam rindu utk semua...dah lama sgr rasanya tak menghadap blog kesayangan ni..disebabkan dah lama cuti berblog, jadi mmg takde idea la nak mengarang cerita...hihii

Bubur jagung ni mmg peberet family Liza,diaorg mmg tak suka yg bubuh gula Melaka, nak yg bubuh gula pasir n durian cmni jugak..
Resepi ni turun temurun dr arwah ma, cuma kali ni Liza ubah letak sagu pulak, biasanya arwah ma letak beras pulut sikit..apa2 pun rasanya tetap sedap..




RESEPI BUBUR JAGUNG DURIAN BERSAGU

Bhn2:
5 tongkol jagung - ambil isi ( kalau nk guna isi jagungyg ready made pun blh,Aiman xkisah)
5 ulas durian / lebih
Segenggam beras pulut - basuh bersih( kali ni Liza guna sagu)
1 biji kelapa- ambil santan
Gula secukup rasa
Sdkt garam - utk bg rasa lemak
Daun pandan

- rebus isi jagung hingga masak dan lembut.
- masukkan semua bhn ke dlm periuk jagung td dan masak.
- bila pulut dah masak, tutup api.
- dah pun siap...wallllaaaa






No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...