Monday, May 26, 2014
Sambal Udang Petai...
Sekarang mmg musim petai kan, rata2 org dok jual petai, tapi harga tetap mahal cmtu jugak...hari tu Liza beli 5 papan pun dah 5 hinggit, mahai oii tapi Alhamdulillah cukup lah utk kitaorg sebab anak2 mmg tak suka makan petai ni, busuk katanya...hihii
RESEPI SAMBAL UDANG PETAI
Bhn2:
300 gm udang - buang kepala dan bersihkan
5 papan petai - ambil isinya shj
1 biji bawang besar * - nk guna bwg merah pun blh
2 ulas bwg pth *
6-7 s/b cili mesin
Sdkt air asam jawa
Sdkt minyak
Garam, gula
- mesin bhn bertanda *
- panaskan sdkt minyak dan grg udg hingga masak, angkat n ketepikan..( kalau udang kecik tak yah grg dulu)
- guna minyak yg sama, tumis bhn blend dan cili mesin hingga naik bau..
- masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa..
- akhir sekali masukkan udang yg telah digrg dan gaul sebati, angkat..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Salam Liza,
Adoi terliur tengok sambal petai dengan udang. Dah tengah lapar ni :)
Fav ni. Lama juga tak makan petai sebab masalah angin. Bila nampak petai sempat jeling dari jauh je...
Post a Comment