Monday, May 26, 2014

Sambal Udang Petai...



Sekarang mmg musim petai kan, rata2 org dok jual petai, tapi harga tetap mahal cmtu jugak...hari tu Liza beli 5 papan pun dah 5 hinggit, mahai oii tapi Alhamdulillah cukup lah utk kitaorg sebab anak2 mmg tak suka makan petai ni, busuk katanya...hihii




RESEPI SAMBAL UDANG PETAI

Bhn2:

300 gm udang - buang kepala dan bersihkan
5 papan petai - ambil isinya shj
1 biji bawang besar * - nk guna bwg merah pun blh
2 ulas bwg pth *
6-7 s/b cili mesin
Sdkt air asam jawa
Sdkt minyak
Garam, gula

- mesin bhn bertanda *
- panaskan sdkt minyak dan grg udg hingga masak, angkat n ketepikan..( kalau udang kecik tak yah grg dulu)
- guna minyak yg sama, tumis bhn blend dan cili mesin hingga naik bau..
- masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa..
- akhir sekali masukkan udang yg telah digrg dan gaul sebati, angkat..






2 comments:

  1. Salam Liza,

    Adoi terliur tengok sambal petai dengan udang. Dah tengah lapar ni :)

    ReplyDelete
  2. Fav ni. Lama juga tak makan petai sebab masalah angin. Bila nampak petai sempat jeling dari jauh je...

    ReplyDelete