Resepi asal ialah kek mentega biase tu tp Liza olah dgn tambah serbuk koko sikit sbb nk jadi kan dia marble...amik dr dapur SINI, terima kasih Nurul Ain sbb kek ni mmg lembut n gebusss....jom kita intai resepi pulak....
RESEPI KEK MENTEGA MARBLE
Bhn2:
250g pure butter (aku
guna jenama SCS) - Liza pun guna SCS
250g tepung naik
sendiri200g gula kastor(boleh kurang kan lagi kalau tak suka manis)
4 biji telur
1/2 cawan susu segar
1.pukul butter+gula
sampai kembang,gebu n jadi warna putih(low speed kemudian sederhana kemudian
high speed)
2. pastu tambah telur
sebiji demi sebiji di selang seli dgn tepung sampai habis.3. pastu masukkan susu segar.pukul lagi sampai sebati.
4. masukkan dalam loyang...bakar suhu 180 selama 40 minit.
**note: butter cake
ni lagi sedap kalau simpan dlm peti sejuk semalaman..rasa butter die lagi
sebati.macam ada rasa cheese cake pon ade.
No comments:
Post a Comment