Ayam dendeng pandan yg Liza gandingkan ngan pulut kuning...memang serasi sgt laa...ambil dr dapur Kak Noor, tu pun setelah diubah suai dr resepi asal yg guna daging dr dapur Kak Ummi, mmg betul cakap Kak Ummi yg lauk ni mmg sesuai sgt kalau hidang kat meja pengantin....sedap dan harum jer bau lauk ni....rugi kalau sape yg tak cuba tauu....
RESEPI AYAM DENDENG PANDAN
Bhn2:
- 1 ekor ayam
- sedikit kunyit serbuk dan garam utk goreng ayam
- 2 batang serai - diketuk
- 2 sudu besar cili kering yang dikisar
- 2 sudu besar rempah kari daging
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 2 sudu besar kicap pekat manis
- 1/4 cawan gula melaka yang dihancurkan
- 3 sudu besar gula pasir
- garam secukup rasa
- sedikit air (jika perlu)
- 1-2 helai daun pandan - disimpul
- 1/2 cawan bawang goreng
- minyak masak secukupnya
- 8 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 labu bwng besar (Yatie tambah)
- 1 cm lengkuas
- 2 cm halia
Cara Memasak:-
- Ayam di potong 12, cuci bersih dan toskan. Gaul dngn sedikit garam dan kunyit.
- Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam separuh masak. Ketepikan
- Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 1/4 cawan dan tumiskan bahan kisar serta cili kering dengan api sederhana perlahan hingga pecah minyak.
- Masukkan serbuk kari daging, serbuk ketumbar, kacau rata. (masukkan sedikit air jika terlalu kering)
- Masukkan gula melaka, gula pasir, kicap manis dan garam secukup rasa. Seimbangkan rasa.
- Masukkan ayam dan daun pandan, gaul rata. Masak hingga ayam benar2 bersalut dan sedikit kering atau pecah minyak.
- Tutup api dan tuangkan bawang goreng. Gaul rata-rata menyelaputi ayam.
1 comment:
Salam kak liza!!! huuuwaaaaaaaaa.. nak nanges tgk ayam akak mlm2 giniii.. sedap ni kak makan dgn nasik yg berperisaaa gituu dgn nasik putih pun sedap!! masuk list lahhh, nmpk sedap betulll! suke kita tgk kaler ayam akak ni, cantek! nak buat jugak hihihi..tenkiuu kongsi resepi!! :-)
Post a Comment