Friday, August 19, 2011

Iftar 18 : Kuih Ketayap Yang Alim...

Salam semua, ni la kuih yg Liza buat untuk berbuka semalam..kuih ketayap ni amik dr umah Izah yg rajin tu...pagi pagi ni malas pulak nak citer panjang,so jom kita terus ke resepi ye...Izah, akak CnP resepinya ye..



                             Satu adunan ni Liza buat 2 versi, ketayap dan dadar samarinda...

                                                             KUIH KETAYAP /DADAR

                                                                            Bhn2:

3 cawan tepong gandum

1 biji telor

1 1/2 sudu kecil garam

1/2 sudu kecil perwarna hijau

4 cawan air

1/2 cawan minyak masak*

3 helai daun pandan*

Cara-cara



Satukan semua bahan, kecuali yang bertanda *, kacau sehingga rata. Kemudian tapis.

Masukan minyak dalam mangkuk kecil. Daun pandan di potong 3 bahagian kemudian di ikat dengan getah gelang. Bahagian hujungnya di siat2 supaya senang untuk menyapu minyak pada kuali.

Panaskan kuali. Angkat kuali tadi kemudian sapu minyak dan sendukan satu senduk kecil adunan kedalam kuali tadi dan goyang2 kan kuali supaya adunan menjadi dadar. Letakkan semula kuali di atas api.

Setelah dadar masak, angkat. Isi satu sudu kecil inti kelapa. Susun memanjang, kemudian lipat di kiri dan kanan. Setelah itu gulung dadar tersebut.
 
 

Dah pun siap, moh kita makan..seeedaapp



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...