RESEPI ROTI BENGGALI
WHOLEMEAL
Bhn2:
300 gm tepung roti
120 gm sourdough starter
2 s/b susu tepung
1 s/b shorteningSecubit garam
120 - 160ml air suam
2 s/b gula kastor
- masuk semua bhn KECUALI shortening dan air ke dlm mangkuk pengadun
- masukkan air sdikit2 dan uli hingga kemyal
- masukkan pula shortening dan uli lagi hingga elastic
- tutup doh dgn cling wrap dan biarkan naik 2 kali ganda ( lebih kurang 4 jam )
- kemudian tumbuk doh utk buang angin
- bentukkan doh seperti bebola mengikut saiz yg diinginidan aturkan dlm Loyang yg telah disapu butter
- biarkan naik lagi utk kali kedua ( lebih kurang 2 jam setengah )
- bakar 200C selama 35- 45 minit mengikut oven masing2
2 comments:
sedapnyer...
Oh! Saya belu pernah guna sourdough...alamak jakunnya saya. Apa pun tq for sharing ye darling.
Post a Comment