Monday, October 9, 2017

Somtam / Kerabu Betik ala Thai...


Intai resepi dr dapo Lina, sedap n berbaloi mencuba...katanya resepi asal dr Maz Bahrain, lama sgt tak dgr khabar Maz..harap2 Maz n family sentiasa di dlm lindungan Allah swt...Aamiin

Thanx utk kedua2nya ye,akan buat lagi guna resepi ni...sedapp




 
 


RESEPI KERABU BETIK MUDA@SOM TAM

 Bahan2:

1 mangkuk betik muda yang disagat panjang
1 biji limau nipis - amik jusnya
1 biji tomato (hiris halus)
2 biji cili padi
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1/4 cawan nisan putih (gula kabung thai )
Sos ikan(fish sauce)
Perasa (jika suka)
kangkung dan kacang panjang
sedikit kacang tanah yang digoreng 
sedikit udang kering thai (warna oren tu)


Cara2 :

Dalam lesung masukkan nisan somtam, gesek-gesek biar hancur/lembut. Kemudian masukkan cili padi dan bawang putih. Tumbuk sikit sekadar nak pecahkan bawang dan cili. Masukkan tomato (tomato ni LiNa Pg hiris dan masukkan kemudian bersama betik sagat)gesek lembut je, Masukkan kicap ikan secukupnya dan jus limau. Sesuaikan rasa, biar ada rasa manis, masin yang seimbang dan sedikit rasa masam. Dalam mangkuk lain satukan betik, udang kering, kacang tanah dan sos tadi. Gaul sebati. Sedia untuk dihidang bersama kangkung atau kacang panjang (LiNa Pg simpan sebentar dalam peti sejuk supaya rasa masam,manis, masin mesra kemudian barulah dihidang)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...