Monday, October 9, 2017

Country Sourdough Loaf ( Healthy Seeds)..






 
COUNTRY SOURDOUGH BREAD ( HEALTHY SEED)

 

 Bhn2:

 
A


150gm active starter

175gm air

200gm tepung roti

50gm tepung rye - guna tepung wholemeal

1 s/k  garam

10gm madu / brown sugar


B:


1 s/b black sesame seed
1 s/b chia seed
2 s/b air


- campurkan air dgn black seed dan rehatkan selama 1/2 jam


 


 Cara:

1. Gaulkan semua bhn KECUALI garam dan healthy seeds, gaul kasar dan tutup dgn tuala lembap..rehatkan ( autolyse ) selama 1/2 jam


2. Garam dan healthy seeds dicampur selepas adunan direhatkan ..gaul garam dan seeds dgn tangan hingga semuanya mesra


 

3. Strecth n fold setiap 30 minit dalam tempoh 2 jam - ( S&F )


4. Proofing yg pertama di suhu bilik hingga naik sekali ganda  -  ( Bulk Fermentation )


 

5. Keluarkan dr mangkuk dan tekan lembut, bentukkan bulat dan rehatkan sebentar dalam 20 minit di atas papan pencanai - ( Bench Rest )


 

6. Bentukkan semula doh mengikut bentuk yg disukai samada bulat atau lonjong - ( Final Shape )


 

7. Masukkan doh td dlm banetton basket dan tutup dgn plastic wrap, biar doh naik 2 kali ganda


 

8. Panaskan oven pada suhu 220C selama 30 minit, keluarkan doh dr banetton basket , buat torehan dgn pisau di atas doh


 

9. Bakar selama 20 minit pada suhu 220C dan turunkan suhu ke 200C dan bakar lagi selama 20 - 30  minit.


 

* Sekiranya menggunakan Dutch Oven, bakar pada suhu 220C selama 20  minit dgn penutup dan selepas itu buka penutup dan turunkan suhu kepada 200C dan bakar lagi selama 20 - 30 minit.







 
 
Liza makan dgn potato soup, sedappp..anak2 pun suka, alhamdulillah
 
 
 
 


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...