Salam 10 Syawal utk semua kawan2..sebenarnya kuih cara ni dah lama sgt Liza buat tapi macam biasa la, tak sempat nak masukkan n3 kat sini...bz bebenor
Kali ni Liza cuba resepi dr Che Ani, mmg terbukti sedap hingga menjilat jari,hihihi...izinkan akk share kat dapo akk pulak ye, tq
RESEPI KUIH CARA PALING SEDAP
Bahan bahan :a) Adunan Tepung
1 cawan tepung gandum
1 biji telur ( saiz A/B/C )
1 sudu kecil minyak sapi
1/2 sudu kecil garam
2 cawan air
sedikit pewarna kuning
Cara cara :
Adun semua bahan hingga sebati @ blend je.
b) Lauk dan aksesori:
200gram daging/ayam - dikisar
2 labu bawang besar- racik halus
3 biji bawang kecil - potong mayang
1 ulas/biji bawang putih - dipotong mayang
1 1/2 sudu besar rempah rendang adabi
1 sudu kecil serbuk kari
garam gula dan perasa secukupnya
sedikit minyak utk menumis
Cara cara
1. Panaskan minyak dan tumis bwang merah
dan putih hingga kekuning-kuningan.
2. Kemudian masukkan rempah kari dan rempah
rendang..
3. Kacau hingga pecah minyak. Masukkan daging
/ayam kisar, bawang besar, masukkan air
secukupnya hingga daging /ayam masak.
4. Masukkan garam gula dan perasa secukupnya.
Aksesori : Bawang goreng, daun sup dan cili besar yg diracik.
Proses masak cara berlauk:
1. Panaskan acuan cara, dan oles dengan sedikit
minyak.
2. Masukkan adunan tepung 90% penuh acuan,
kemudian masukkan lauk, diikuti bawang goreng,
daun sup dan cili.
3. Tutup acuan dengan penutup periuk..tunggu
1-2 minit, angkat tudung periuk, cungkil intai
bahagian bawah. Kalau bahagian bawah dah nampak
sedikit garing makna kuih cara dah masak dan
boleh la angkat.
4. Ulangi proses mencara sehingga adunan habis...
No comments:
Post a Comment